Tóth vs. Gulyás: ezért nem engedik vitázni a Fidesz politikusait

2017. október 13. 11:51 2017. okt. 13. 11:51

Gulyás Gergellyel, a Fidesz frakcióvezetőjével vitázott Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője Baló György műsorában. A különbséget zongorázni lehetett a két politikus között.

Határkerítés, bevándorlás, Soros

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője Gulyás Gergellyel, a Fidesz frakcióvezetőjével vitázott az RTL Klubon Baló György műsorában.

Tóth Bertalan Baló György első kérdésére elmondta, az MSZP nem bontatná le a déli határkerítést addig, amíg a menekültválság fennáll és a migrációs helyzet nem rendeződik, majd arról kérdezte Gulyást, hogy meddig akarják fenntartani a kerítést. Gulyás azt mondta, évtizedekig tarthat a válság, ezért „amíg előre láthatjuk a történelem folyását”, addig kell a kerítés.

A második nagyobb kérdéskör foglalkozott Fidesz új nemzeti konzultációjának témájával, a Soros-tervvel, mellyel a kormánypárt szerint Soros György (aki ugye egy KDNP-s országgyűlési képviselő szerint a Sátánnal egyenlő) több millió menekülteket akarna betelepíteni minden országba, és még fejenként 9 millió forintot is adna nekik, amit az adott országnak kellene fizetnie.

Itt élénk vita alakult ki arról, hogy mégis honnan szedte ezt a Fidesz, Gulyás elmondta, ő újságcikkekben találkozott a tervvel, Baló György közben sorolta Soros példáit, aki nem engedne be korlátlanul senkit, nem telepíttetne be erőszakkal menekülteket az országokba. Tóth Bertalan szerint abszurd, hogy annak ellenére, hogy Navracsics Tibor fideszes uniós biztos is azt mondta, nincs ilyen terv, annak ellenére a Fidesz mégis ezt állítja. Baló György összegzése szerint más a "Soros-terv" (már, ha létezik egyáltalán, és nagyon gyanús, hogy nem) 2016-ban, mint 2015-ben, mivel Soros is revideálta korábbi nézeteit a menekültválság ügyében. Gulyás Gergely szerint az alapvető kérdés nem az, hogy Soros György éppen aktuális álláspontja szerint "1 millió vagy 300 ezer embert kell befogadni, hanem a migrációhoz való viszony, és ez Európában az egyik legfontosabb téma."

Nyugdíjasok

A nyugdíjasok témája is felmerült, Tóth Bertalan elmondta, nagyon széles spektrumon mozog, hogy ki mennyi nyugdíjat kap ma az országban, de a legtöbben 50-60 ezer forintokból kell, hogy megéljenek. Ezért az MSZP 13. havi nyugdíjat is adna, ha kormányra kerül. Gulyás erre azzal vágott vissza, hogy azt a szocialisták vették el (a Bajnai-kormány törölte el 2009-ben a gazdasági világválság miatt - a szerk.), majd arról beszélt, hogy 2010 óta reálértéken is nőttek a nyugdíjak, igaz, hozzátette, még van hová fejlődni. Gulyás arról is beszélt, hogy csak a Fidesz emelte differenciáltan a nyugdíjakat, erre Tóth úgy felelt, hogy ez nem igaz.

Ha olyan jó a gazdaság, miért nagy a kivándorlás?

A gazdasági helyezettel együtt jött a kivándorlás témaköre is, Gulyás szerint a makrogazdasági adatok nagyon jók, minden szép, erre Tóth visszakérdezett, hogy ha ilyen jó minden, miért ment el több százezer ember az országból. Gulyás a Központi Statisztikai Hivatal legújabb adataira utalva úgy válaszolt, a kivándorlás mértéke lassult, és egyre többen jönnek vissza.

Itt megint élénkebbé vált a vita, Gulyás az orvosok, tanárok, ápolók fideszes béremelését sorolta (tanárok esetében viszont tudott, hogy nem annyira kerek a történet), Tóth szerint viszont a számok sántítanak, közel sem akkora az emelés, mint amit a fideszes frakcióvezető emlegetett. Azt is hozzátette a szocialista frakcióvezető, hogy egyenlőtlen és torz a jelenlegi társadalom szerkezete, akinek több van, annak egyre több jut, míg a szegényeknek egyre kevesebb.

Gyurcsány a hibás

A közbeszéd állapotára is kitértek a vitában, Tóth szerint azért is mennek el az országból az emberek, mert a kormánypárt egyre többet enged meg magának, például Soros Sátánhoz hasonlítása, és más ilyen ügyek.

Gulyás Gergely ekkor közbevetette, hogy a közbeszéd eldurvulásáért Gyurcsány Ferenc a hibás, és azt is elpanaszolta, hogy az ellenzék sokat enged meg magának, mikor Orbán Viktort Rákosihoz, vagy Ceausescuhoz hasonlítja.

A vita végére a paksi atomerőmű bővíése maradt, Tóth azt mondta, ha kormányra kerül az MSZP, akkor leállítják az egészet, és széleskörű társadalmi egyeztetés után népszavazással döntenének róla, hogy egyáltalán megépüljön-e Paks II. Gulyás arról beszélt, az emberek az előző választáson döntöttek a paksi bővítésről, mikor a Fidesz győzött. Tóth arra is rákérdezett, hogy végső soron ki fizeti a bővítésre fölvett orosz hitelt, mire úgy válaszolt Gulyás, hogy az állam. Tóth ekkor rávezette, hogy a magyar állam a magyar adófizetők pénzéből él leginkább.