Ezüstérmesek vagyunk korai iskolaelhagyásban

2017. október 27. 08:32 2017. okt. 27. 08:32

Csak az észak-magyarországi régió előz meg minket korai iskolaelhagyásban. Nem segített sokat, hogy a kormány 18-ról 16 évre csökkentette a tankötelezettség korhatárát.

A témában a Mérce közölt cikket. A lap Palkovics László oktatási államtitkár szavaival kezd, aki szerint az oktatás „vitathatatlanul jó irányba tart.”

A lap az Európa 2020 nevű stratégiára hivatkozik, aminek célkitűzések között szerepel az is, hogy a korai iskolaelhagyók arányát 15-ről 10 százalék alattira kéne csökkenteni.

„Sejthető volt, hogy miután az oktatási kormányzat 18-ról 16 évre csökkentette a tankötelezettség korhatárát, a korai iskolaelhagyók száma nem igazán fog tudni csökkenni. Ehhez képest például a 2014/15-ös tanévben kevéssé ugyan (0,5 százalékkal), de sikerült csökkenteni az oktatási rendszerből végzettség nélkül kihullók arányát”- áll a Mérce cikkében, ami viszont úgy folytatódik, hogy a 2015/16-os tanévben ugyanis megint nőtt a korai iskolaelhagyók aránya, egész pontosan 0,2 százalékkal – derül ki a KSH adataiból. Így jelenleg 11,6 százaléka a diákoknak úgy esik ki az oktatási rendszerből, hogy esélye sincs egy értelmezhető életpályára.

Korai iskolaelhagyóknak nevezzük azokat, akik az oktatási-képzési rendszerből végzettség nélkül kerülnek ki, így borítékolhatóan kényszerpályára kerülnek.

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a területi egyenlőtlenségeket sem. A piacvezető régió Észak-Magyarország, amely 16,8 százalékos átlaggal véteti észre magát. A második helyen pedig ott parádézik a mi régiónk, a maga 14 százalékos átlagával.

null

null

Ezek a számok a KSH számaival dolgoznak, de a Mérce cikke szerint az Eurostat adatai még ennél is sötétebb képet festenek.