Elmeszelte a bíróság a médiatanácsot, nem indíthat rádiót Belénessy Csaba Velencén

2017. október 28. 18:37 2017. okt. 28. 18:37

Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda volt vezetőjének cége nyerte el a Velencei-tavi rádiós frekvenciát, amit Andy Vajna rádiója használna. A bíróság szerint viszont a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság súlyos jogsértéseket követett el a pályázat elbírálásakor.

Folyik az ország rádiós piacán a kormányzati térnyerés, Andy Vajna filmügyi biztos az érdekeltségébe tartozó Rádió 1 adót nyomatja, amely úgy érne el országos lefedettséget, hogy sok helyi adóval megegyeznek a hálózatba kapcsolásról, azaz a műsoridő bizonyos hányadában (általában bőven 16 óra műsoridő fölött) a budapesti központú adó szólna a helyi frekvencián.

Az év folyamán több helyen is olyan cég nyert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által kiírt frekvenciapályázatokon, amelyeknek nem sok köze volt előtte a rádiózáshoz.

A legtöbb helyen csont nélkül vitték a kiírt frekvenciákat, Velencén azonban a Meleg-hegyi 90,4 Mhz-es sávért folytatott küzdelemben azonban meglepő eredmény született: elvették a győzelmet a filmügyi biztos érdekeltségébe tartozó vállalkozástól.

A 24.hu cikke szerint ezt a frekvenciát korábban a Médiatanács a pécsi illetőségű Belénessy Csaba (az MTI volt vezetője, aki kevesellte prémiumát anno 2013-ban) cégének, a B&T Kft-nek ítélte, azonban a döntést megtámadta a bíróságon a Fehérvár Rádió.

A fehérváriak szerint ugyanis több ponton is súlyosan méltatlan módon járt el a Médiatanács, a 24.hu idézi a bírósági ítéletet is.

Eszerint "a Médiatanács törvénybe ütköző módon tagadta meg a Fehérvár Rádiótól, hogy ügyféli jogait gyakorolva az eredményhirdetést követően betekinthessen a Médiatanács által győztesnek kihozott B&T Kft. pályázati anyagába, illetve a Médiatanács nem adott elfogadható magyarázatot arra, mi alapján javasolta a B&T Kft.-nek a Fehérvár Rádió által kezdeményezett iratbetekintetési eljárást megelőzően, hogy kezdeményezze pályázati anyagának titkosítását, hogy azt a felperes ne láthassa, ráadásul a titkosításról nem készült médiatanácsi végzés."

Ezen felül a bíróság szerint "a Médiatanács megsértette az indoklási kötelezettségre vonatkozó előírásokat is, illetve nem derült ki hitelt érdemlően az sem, hogy a Médiatanács és a pályázó betartotta-e a pályázati határidőket. A bíróság megállapította, hogy a B&T Kft. önhatalmúlag módosította a pályázati eljárásban kötelezően alkalmazandó formanyomtatványokat, illetve több más hibát is elkövetett, a Médiatanács pedig az egyenlő bánásmód Alaptörvényben és a Közigazgatási Eljarási Törvényben (Ket) is lefektetett elvét sértve hozta ki mégis győztesnek a pályázót. A bíróság azt sem értette, mi alapján fogadott el a jogvesztő hiánypótlási határidő ellenére pótlásokat a Belénessy-cégtől a Médiatanács" - olvasható a cikkben.

Várhatóan így a felperes Fehérvár Rádió kapja meg az egyszer már Belénessy cégének megítélt frekvenciát.

A bíróság határozata ellen fellebbezésnek helye nincs, csupán felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriának az ítélettel szemben.

Egyébiránt Békéscsabán is hasonlóan fura pályázaton hozták ki az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó céget nyertesként, ráadásul ott az ügy pikantériáját az adja, hogy az ottani stúdió Rádió 1 néven sugároz műsort már évtizedek óta. A békési megyeszékhelyen is per folyik a médiatanács ellen.