Finisben a villányi szuperszüret

2017. november 7. 13:05 2017. nov. 7. 13:05

Szinte teljesen befejeződtek már a szüreti munkák a villányi borvidéken, az ültetvényeken hektáronként 75 mázsa szőlő termett, hogy aztán kiváló borrá lényegüljön át. Helyenként már az őszi talajmunkák és a metszés van napirenden.

Már a nyár végén megírtuk, hogy igen jó évjárat várható idén a 2500 hektáros villányi borvidéken. Portálunkat Nagy Gergely, a villányi hegyközségi tanácsának titkára akkor elmondta, a tartós, komoly faggyal járó tél és a kevés nyári csapadék miatt kevés növényvédelmi beavatkozásra volt szükség, a jégverés is elkerülte a területet, így magas minőségű termésre készültek már augusztusban a borosgazdák.

A nagy meleg miatt öt nappal korábban, augusztus 20-a után már megindult a kékoportó szedése, szeptemberben pedig a rozénak való merlot és a pinot noir is belekerült a puttonyokba. Októberben a Sauvignont kezdték szedni, amelyet 437 hektáron termelnek a borvidéken.

November elejére szinte teljesen befejeződtek a szüreti munkák a villányi bortermű vidéken, a betakarított termés minősége kiemelkedően jó - nyilatkozta most az MTI-nek Nagy Gergely.

Nagy elmondta: a szüret a borvidék testes és karakteres vörösborait adó Cabernet Franc (330 hektár) és Sauvignon (437 hektár) betakarításával ér véget.

Már csak egy-két ültetvényen van kinn szőlő, ugyanis az idei kiemelkedően jó évjárat teljesen alkalmas késői szüretelésű borok (Hárslevelű, Olaszrizling) készítésére - tette hozzá.

A száraz, meleg őszi idő egyszerre kedvezett a korai és késői érésű szőlőfajtáknak is. Az augusztus elején, szeptember végén szüretelt Olaszrizling, Portugieser, valamint az illatos fehérborok és több tucat rosébor is már forgalomba került a borvidékről - ismertette a hegyközségi titkár.

A termés mennyiségét az eddig feldolgozott jelentések alapján Nagy Gergely úgy becsülte, hogy az a villányi átlag felső értékéhez, hektáronkénti 75 mázsához fog közelíteni. Az arra vonatkozó pontos adatok december közepétől lesznek elérhetőek - jegyezte meg.

A szakember kitért arra is, hogy az ültetvényeken a szüret után kezdődnek az őszi talajmunkák és a nagyobb borászatok már november végétől, december elejétől metszik a szőlőt.