Behajthatatlan követelésekről mond le a pécsi önkormányzat

2017. november 8. 15:15 2017. nov. 8. 15:15

Több olyan követeléséről is lemondhat a pécsi önkormányzat, amiket már behajthatatlannak ítéltek. A lista egy részében pár tízezres összegek állnak, amiket azért nem fizettek be, mert közben vagyon nélkül hunytak el az adósok. A Pécsi Kulturális Központ 4,4 millióról mond le.

Behajthatatlan követelések lemondásáról szavazhat november közepén a pécsi önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottsága, az erről szóló előterjesztést Páva Zsolt polgármester szignózta.

Halottaktól nehezen lehet behajtani

Az előterjesztés szerint több olyan tétel is akad, amelyek pár tízezer forintról szólnak, de azért váltak behajthatatlanná, mert időközben az adós elhunyt, vagyon híján pedig nincs kire testálni a fizetési felszólítást.

Ilyen eset egy közmunkásé, akinek annak ellenére utalták el a munkabért, hogy nem dolgozott 2014. január 6. és február 28. között, és nem igazolta távollétét. Az összeg kicsivel kevesebb, mint 88 ezer forint volt, ebből közel 31 ezer forintot levontak a közmunkás 2015. februári munkabéréből. A maradék 57 ezer forintot azonban nem tudták behajtani - hiába indított az adóügyi osztály végrehajtást -, mivel a közmunkás férfi tavaly január másodikán elhunyt. Mivel vagyona nem volt, így nem volt olyan örökös, akire a tartozást át lehetett volna tenni.

A másik ilyen esetet a már megszűnt Somogy-Vasas-Hird Víziközmű Társulat indította egy nő ellen, aki közel 37 ezer forintos "víziközmű társulati érdekeltségi hozzájárulást" nem fizetett meg. A végrehajtási eljárás alatt azonban kiderült, hogy a nő idén április közepén elhunyt, vagyona neki sem volt, így az örökösökre sem lehetett kiróni semmit.

Az önkormányzat Integrált Szociális Intézménye is lemondott némi tartozásról, ők négy személytől összesen 52 ezer forintnyi tartozást akartak behajtani korábban, ezek legtöbbjét gondozási díjak tették ki, de akadt pelenka- és gyógyszer térítési díja is - vagyis idős emberekről volt szó. Ketten közülük ráadásul már több éve elhunytak.

A Pécsi Kulturális Központ mondja le a legtöbbet

A Pécsi Kulturális Központ az, amely intézménynek a legnagyobb lemondással kell élnie, ugyanis a központnak összesen 4,4 millió forintos behajthatatlan követelést kell elengednie, melyek 2011-ben jöttek össze mindenféle jogcím alatt.

A fentebb felsoroltakon kívül "az Integrált Szociális Intézmény 45 999 forint munkabér- és munkajogi jellegű követelésének, illetve 35 609 forint ki nem fizetett tételének; az Apáczai Óvoda, Művelődési Ház, Könyvtár és Sportegység 44 ezer forint munkabér- előlegből eredő követelésének; Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága III. sz. Területi Szociális Központja 68 725 forint térítési díj meg nem fizetéséből eredő követelésének" leírásáról kell még döntenie a pénzügyi és gazdasági bizottságnak.