25 millió forintot spórol a városvezetés a Harmadik Színház eladásával

2017. november 15. 08:25 2017. nov. 15. 08:25

Eladja a pécsi önkormányzat a Harmadik Színházban lévő 100 százalékos tulajdonrészét Moravetz Levente rendező cégének. Egy előterjesztés szerint az eddigi évi 30 millió helyett csak 5 milliót juttatnak a színháznak, és a felújításokba sem fognak beszállni.

25 millió forint megspórolásáért szabadul meg a pécsi városvezetés a Harmadik Színházban lévő 100 százalékos tulajdonrészétől.

Mint ismert, november 10-én jelentette be Őri László fideszes alpolgármester, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a Harmadik Színház nem fog beolvadni a Pécsi Nemzetibe (ami a Harmadik végét jelentette volna), hanem a tulajdonrészt eladják a teátrumban több éve rendező, és számos saját produkciót hozó Moravetz Levente cégének. A 100 százalékos tulajdonrészért 2 millió forintot kér a városvezetés.

Őri akkor arról beszélt, hogy az önkormányzat közszolgáltatási szerződést fog kötni a színházzal, amivel valamennyi támogatás is jár majd, bár annak pontos összegét akkor nem tudta megmondani, azt a jövő évi költségvetési rendelet elfogadásához kötötte.

A döntéshez a közgyűlésnek is kell a hozzájárulása, az erről szóló bizottsági előterjesztésben azonban már szerepel az összeg.

"A takarékos gazdálkodási szempontokat figyelembe véve, és a leendő tulajdonossal egyetértésben azonban az eddigi évi 30 millió forint önkormányzati támogatással szemben, a közszolgáltatási szerződés keretében csak évi 5 millió forint támogatásban részesülne a társaság"

- olvasható az előterjesztésben.

Vagyis összesen 25 millió forintot spórol meg az önkormányzat az ügylettel, miközben bevallásuk szerint 7,5 milliárd forintos hiánnyal küzdenek. (Az összeg egyébként pont a tizede annak, amit a Tüskésrétre álmodott haditechnikai parkra költenek.)

Őri László a sajtótájékoztatón a felújítás kérdéskörére is kitért, akkor arról beszélt, ha szükséges lesz az épület felújítása (amit ingyenesen ad az önkormányzat kölcsönbe), akkor arról a városvezetés egyeztetni fog az új tulajdonossal.

Ehhez képest az előterjesztés egyik mellékletében már az szerepel, hogy felújítás esetén semmilyen jogcímen nem kérhet pénzt az új tulajdonos a várostól.

"Kölcsönvevő tudomásul veszi, hogy az ingatlanra fordítandó felújítási és karbantartási költségek megtérítésére, vagy az ingatlanon esetlegesen végzendő értéknövelő beruházásának megtérítésére semmilyen jogcímen igényt nem tarthat, sem a haszonkölcsön szerződés tartama alatt, sem annak megszűnését követően, jogalap nélküli gazdagodás címén.

Az ingatlanon szükséges felújítási, karbantartási munkálatok elvégzése és az ezzel kapcsolatos valamennyi költség viselésének kötelezettsége kölcsönvevőt terheli."