Egy plakátról sem mond le a kormány a rákbetegek érdekében

2017. november 20. 15:27 2017. nov. 20. 15:27

32 ezerrel többen halnak meg az egészségügy hiányossága miatt, mint amennyinek szabadna – ezt saját bátorságát emlegető Ónodi Szűcs Zoltán államtitkár által megrendelt kutatásból tudjuk. Szakács László hétfői parlamenti felszólalásában sorra vette, mit tett a Fidesz-kormány a bajok elhárítására.

Az onkológia terén a 74 évesnél idősebb rákbetegek nem kapnak kezelést – talán mert nem éri meg a következő választást, és nem éri meg a befektetést? – tetette fel a kérdést Szakács László hétfői napirend előtti felszólalásában.

Nem a személyre szabott, lehető legjobb, hanem a legolcsóbb kezelést kapják a rákosok. A PET CT – a korai felismerés legfőbb eszköze – alkalmazását úgy megkönnyítette a kormányzat, hogy alig lehet hozzáférni – sorolta a parlamenti képviselő.

Szakács elmondta: az MSZP nyújtott be módosító javaslatot, a Fidesz nem támogatta. - 160 milliót vettünk volna el a propagandaminisztériumtól a hospice-szolgáltatás érdekében, de a Fidesz egyetlen plakátról sem volt hajlandó lemondani az onkológiai kezelések javítása érdekében – mondta a baranyai képviselő.

Amikor betegfigyelő monitorokat és lélegeztető gépeket vettek, állami szervet bírságoltak meg a közbeszerzések miatt, a felelős azóta felfelé bukott. – Azért nem tesz a kormány semmit az egészségügyért, mert nincs benne pénz, nincs mit lenyúlni – mondta az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese.

Rétvári Bence szerint ez mind nem igaz, egyébként pedig a szocialista kormány alatt kórházak zártak be, meg napidíj és vizitdíj é a többi baj. A betegek ellátása ma biztonságosabb, egyébként pedig Rétvári szerint minden területre több pénz jut most. Rétvári szerint senki sem mondhatja, hogy nem történt előrelépés a magyar egészségügyben, ezt azzal tompította: azt sem állíthatja senki, hogy minden rendben van.