Két Alexandra-cég ellen is felszámolás indult

2017. november 22. 15:28 2017. nov. 22. 15:28

Elindult az Alexandra-cégbirodalomhoz tartozó, a boltokat könyvekkel egykor ellátó Könyvbazár Kft. felszámolása. A Rainbow Üzletlánc Kft. felszámolása pedig október végén indult el. Sajtóhírek szerint több dolgozó tél vége-tavasz eleje óta várja a fizetését.

Két céget is felszámolnak az Alexandra-birodalomból

November 20-án rendelte el a Fővárosi Törvényszék az Alexandra-boltokat egykor könyvvel ellátó Könyvbazár Kft. felszámolását - olvasható a Napi.hu cikkében.

A lap szerint a boltokat egykor működtető Rainbow Üzletlánc Kft. is hasonlóképp járt, a cég ellen október 30-án indították el a felszámolási eljárást.

"Azoknak, akiknek követelése van a két társasággal szemben, a felszámolás elindulásától számított 40 napon belül jelenthetik be igényüket a kijelölt felszámolókhoz - a Könyvbazár esetében a budapesti székhelyű Fiskális Kft.-hez, a Rainbow-nál pedig a szintén budapesti a Cél-Org Tanácsadó Kft.-hez. (A felszámolás egy fizetésképtelen cég jogutód nélküli megszüntetését jelenti, az eljárás során megpróbálják a hitelezők követeléseit rendezni a cég vagyonából, ha futja rá.)" - olvasható a cikkben.

A Napi.hu szerint a Könyvbazár felszámolásának érdekességét az adja, hogy a bíróság által véletlenül, elektronikusan kiválasztott felszámolócég, a Fiskális Kft. pont azt az emberét bízta meg a felszámolással, aki februárban még az általa képviselt befektetők nevében meg akarta vásárolni a Rainbow Kft-t és 4 milliárdos tőkeemelést is ígért.

A Könyvbazár anyagi helyzetéről egyelőre nem tudni, a tulajdonosnak ugyanis a csődtörvény szerint 30 napja van elkészítenie a záró mérleget és a vagyonleltárt.

Matyi Dezső a Napi.hu-nak a következőt nyilatkozta a felszámolóbiztos személyével kapcsolatban: éppen az az ember kapta a felszámolói megbízását, aki által "képviselt befektetői csoport meg akarta vásárolni a Rainbow 100 százalékos üzletrészét, amely társaság köztudottan ellenséges viszonyt ápol a Könyvbazárral. (...) A bíróság a Fiskális Kft.-t jelölte ki a Könyvbazár felszámolójának, azt, hogy a Fiskális kit jelöl ki felszámolóbiztosnak, az a cég saját döntése."

Több dolgozónak tél vége-tavasz eleje óta nincs fizetése

A Könyvbazárnak a NAV adatai szerint 63 alkalmazottja van, a jelenleg is aktív dolgozókat Matyi Dezső szerint rendben kifizették havonta. A lap információi szerint ezek a munkavállalók az Alexandra pécsi logisztikai központjában dolgoznak.

A Rainbow Kft-nek az utolsó adatok szerint 195 bejelentett alkalmazottja volt, a legtöbben közülük február-márciusban kaptak utoljára fizetést. Őket a felszámoló fizetheti ki a bérgarancia-alap segítségével.

Tartozások, nyomozások

A Napi.hu cikke szerint a Könyvbazárnak 2016-ban közel 8 milliárdos kötelezettségállománya volt, míg a Rainbow Kft-nek a legutolsó, 2015-ös adatok szerint közel 3,5 milliárdos tartozása volt a hitelezői felé. A két cégnek nincs jelentős értéket képviselő vagyona, amiből ezeket a tartozásokat ki lehetne egyenlíteni.

A két cég szerepel a 100 millió forint feletti adótartozók listáján, több végrehajtás is indult ellenük az utóbbi hónapokban.

"A Könyvbazárnak közel négymilliárd forinttal tartozik a Rainbow, amely a beszállító könyvkiadóknak maradt adósa. A Rainbow-nak hasonló nagyságrendben volt viszontkövetelése a Könyvbazárral és a cég képviselőjével szemben. Az elszámolási vita, majd a könyvek üzletekből történt kivonása miatt a Rainbow márciusban bezárta 56 üzletét", amiket azóta új tulajdonosok visznek tovább.

Az Alexandra-cégbirodalom több vállalkozása ellen folyik nyomozás, a Magyar Nemzet november eleji információi szerint nyolc nyomozás is folyamatban van, amikben a Könyvbazár és a Rainbow mellett a korábbi zászlóshajó Pécsi Direkt Kft. is érintett.