Baranyában is Mészáros Lőrinc védhet meg az árvíztől

2017. november 26. 16:51 2017. nov. 26. 16:51

Egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó konzorcium lett a nyertes az Országos Vízügyi Főigazgatóság 9 milliárdos tenderén, amely az I. rendű árvízvédelmi fővédvonalakon történő kivitelezési munkálatokra szólt. Baranyában közel 90 kilométernyi ilyen szakasz van.

Még az árvíz ellen is Mészáros Lőrinc védheti meg a magyarokat, a mfor.hu cikke szerint a felcsúti polgármester, eszéki fociklub-tulaj egykori gázszerelő érdekeltségébe tartozó konzorcium nyert ugyanis egy vízügyi közbeszerzésen.

A cikk szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság által az I. rendű árvízvédelmi fővédvonalak kivitelezési munkálataira kiírt közbeszerzésre hárman jelentkeztek, az OVF pedig "az MB-Védképesség 2017 Konzorcium ajánlatát tartotta a legkedvezőbbnek. A konzorcium tagja a Mészáros és Mészáros Kft. és a Békés-Drén Kft., a cégek a becsült 9,128 milliárd forint helyett 9,113-ból is meg tudják oldani a feladatokat."

Mészáros Lőrinc érdekeltsége a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-t, valamint a KÖTIVIÉP'B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft.-t utasította maga mögé a tenderen.

Az I. rendű árvízvédelmi fővédvonalak Baranya megyében 34 településen összesen 30 ezer embert védenek meg az árvíztől. A fővédvonalak az "országhatártól Mohácsig 19,9 kilométer, a Dráva bal partján ugyancsak az országhatártól Tótújfaluig a visszatöltésezett Fekete-, illetve Pécsi-vízzel együtt 87,4 kilométer" hosszan húzódnak - olvasható a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján.

Ezek a töltések a Duna esetében a mohácsi, a Drávát tekintve pedig a drávaszabolcsi, a kémesi és az ormánsági öblözeteket védik a folyók elöntéseivel szemben. Ezeknek az öblözeteknek a területe a Duna esetében 53, a Dráva mentén csaknem 300 négyzetkilométer, ezt nevezzük ármenetesített területnek, melyen 34 település népessége él - áll a vízügy ismertetőjében.