Országos karitatív akciót indított az MSZP, Pécsen is ajándékoztak

2017. december 6. 13:54 2017. dec. 6. 13:54

Karitatív akciót indított az MSZP az orszűágban, az egyik helyszín a pécsi gyerekklinika volt. A megyeszékhelyen Tóth Bertalan frakcióvezető, Szakács László frakcióvezető-helyettes, Gurmai Zita, a párt nőtagozatának elnöke és Gulyás Emil városi képviselő osztott Mikulás-csomagokat a gyerekeknek és tartós játékokat a kórházi osztályoknak.

Karitatív akciót indított az országban a Magyar Szocialista Párt, ennek egyik állomása a pécsi gyerekklinika volt.

Tóth Bertalan, a párt frakcióvezetője a klinika bejáratánál tartott sajtótájékoztatón elmondta, Magyarországon igazságtalanság van szociális területen, egészségügyben, a munka világában, amit egy kormányváltással lehet csak megszüntetni. A párt a karitatív akcióval a rászorulókon és az elesett családokon kíván segíteni, akiknek ilyenkor, az ünnepek közeledtével fejtörést okoz, hogy miképp ajándékozzák meg gyerekeiket, akik van, hogy kórházban fekszenek.

Gurmai Zita, a párt Nőtagozatának elnöke elmondta, ma Magyarországon 10 emberből 4 szegény, épp ezért nagyon fontos, hogy megtalálják ezeket az embereket az országban. A volt EP-képviselő hozzátette, idén 20 éves az MSZP karitatív akciója.

Gurmai Zita kifejtette, idén azt célozta meg a párt, a nőtagozat és az ifjúsági szervezet, hogy legalább 10 ezer rászoruló családhoz el fognak jutni. Ehhez minden megyében megkeresik a segítőket, akik pontosan ismerik a legrászorultabb családokat, akik maguktól nem kérnének segítséget, mert szégyellik a szegénységüket. Ez az akció pedig pont azt az emberközpontú kapcsolatot segíti, amire az országnak a stadionok helyett szükségük lenne.

Gurmai szerint a pécsi gyerekklinika munkatársai a nehéz körülmények és a lelket próbáló feladatuk ellenére is mosolygósan végzik munkájukat, hatalmas köszönet jár érte. Több éve járnak már ide vissza, mert fontos a gyerekklinika munkája - tette hozzá.

"Nagyon fontos, hogy éppen Mikulás napján azok a gyerekek, akik itt vannak, azok kaphassanak valamit" - magyarázta a nőtagozat elnöke.

Gurmai Zita elmondta, az ország összes MSZP-s pártirodájában folynak az adománygyűjtések ilyenkor, és bár a gyerekek természetesen édességet és játékot szeretnének leginkább, de most találkoztak olyan kisgyerekekkel, akik meleg vacsorát, vagy tisztítószereket, tűzifát szeretnének otthonra - de a gyerekek számára a játék a legfontosabb.

Az MSZP nőegyletének elnöke zárszóként még elmondta, ki kell gyógyítani az országot Orbán Viktorból, Pécsre pedig jövőre is el fog jönni, mert fantasztikus a város, csak kellene neki egy baloldali városvezetés.

- Mai alkalommal egy olyan intézményben jártunk, amely megérdemli a kiemelt figyelmet mind az itt dolgozók, mind az itt végzett munka miatt, és nem utolsó sorban a környezet miatt. Látszik, hogy itt gondozott környezetben, jó feltételek között fantasztikus munkát látnak el azok az emberek, akik itt dolgoznak. Persze ilyenkor mindig el lehet mondani, hogy mindig mindent jobbá lehet tenni, az ellenzéknek az a dolga, hogy kritizáljon, de talán mikulás napján nem - kezdte beszédét Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Szakács szerint Mikulás napján a gyerekeket jöttek meglátogatni, azért, hogy ajándékot hozzanak nekik, megyeszerte felkeresik az intézményeket. Ezt nemcsak az ünnepek tájékán teszik - magyarázta a képviselő -, hanem akkor, amikor beáll a hideg idő: mindig másik városban van ruhaosztás, vagy ételosztás, a tél alatt több alkalommal rendeznek ilyen karitatív akciókat.

- Ez egy baloldali párt lényege, hogy nem fogjuk azt elnézni, hogy valakiknek csak azért legyen rossz, mert éppen nem sikerült valami az életükben. Nekünk az a fontos, hogy őket meg tudjuk találni, nekik tudjunk segíteni.

Szakács László szerint december 6. különleges nap, ilyenkor a Mikulás-sapkás nővérekkel oszthatják ki az ajándékokat a gyerekeknek, ami szívmelengető érzés, bár jobb lenne, ha inkább otthon lehetnének a családjukkal ilyenkor a kicsik, akiknek gyors gyógyulást kívánt. Az intézménynek és dolgozóinak pedig olyan kormányt kívánt, amely jobban figyel rájuk és munkájukra.

Gurmai Zita és Szakács László újságírói kérdésre elmondta, 70 csomagot hoztak a gyerekklinika kis betegeinek, emellett tartós játékokat és eszközöket, társasjátékokat hoztak az osztályoknak.

December 16-án, szombaton pedig a szakszervezetekkel és más pártokkal együtt a Bocaccio helyén az Ipar utcában a vasút mellett osztanak ételt és ruhákat, valamint csomagokat a rászorulóknak.