A spórolás miatt közmunkásokkal bontatna le egy életveszélyes házat a városvezetés

2018. január 22. 14:39 2018. jan. 22. 14:39

Közmunkásokkal bontatna le egy életveszélyesen megroggyant épületet a pécsi önkormányzat Pécsbányán a Kórház utcában, mert így lenne olcsóbb.

A januári közgyűlésre készített előterjesztés szerint az épületben 12 lakás van, mindegyik az önkormányzaté, ám a ház állapota miatt már nem hasznosítják, és gazdaságosan felújítani sem lehetne, ezért kellene lebontani.

Mindezek mellet az előterjesztés idézi a tavaly február közepén elkészült statikai véleményt, amely szerint az épület életveszélyes állapotban van, az ott lakókat már kiköltöztették emiatt egy ideje.

A statikai vélemény szerint az épületben

"több helyen repedések találhatók a tartószerkezeti és válaszfalakon. Az alagsorban a belső tégla teherhordó falak részben elbontásra kerültek. A földszint feletti falakat csak egy kis falmaradvány tartja. A főfalakban lévő nyílások felett több helyen kibontották a boltozott nyílás áthidalókat, a felette lévő födémszerkezet áll a levegőben. A boltozatos födém acél vonóvasai több helyen hiányoznak.

Van olyan hely, ahol a boltozat oly mértékben megrogyott, hogy már majdnem átfordul. Az alagsorban jelenleg több helyen áll a szennyvíz, a felső lakásokból egyenesen az alagsorba folyik. Nagy valószínűséggel a lefolyócsöveket is kibontották, vagy azok is nagyon rossz állapotban vannak. Az alagsorban álló víz, szennyvíz folyamatosan áztatja az épület alapozását az amúgy is meggyengített épületben. A jelenlegi alagsor életveszélyes, az elbontott fal-, illetve födémszakaszok miatt az épület bármikor elvesztheti a stabilitását.

A földszinti részen a falakon sok helyen repedések látszanak. A repedések egyik legfőbb oka az alagsorban uralkodó állapotokra vezethető vissza.

Az egyik lakás bejárata feletti téglaboltozatos áthidaló téglái ki vannak lazulva, bármikor leeshetnek, balesetveszélyes.

Az épület tetőszerkezete elavult, a cserepek több helyen töröttek. Az épület több helyen beázik. A leázások helyén a fa födémgerendák nagy valószínűséggel el vannak korhadva.

Az épület tartószerkezetileg sem megfelelő állapotú. Az alagsori rész és a felette lévő lakások állapota életveszélyes"

- olvasható a dokumentumban.

Az előterjesztés szerint a bontásnál először ki kell kötni a közműveket, ezt csak szakképzett személyek végezhetik, majd pedig a tényleges bontás pedig csak az építéssel ellentétes sorrendben mehet.

"A bontás a vonatkozó munka- és balesetvédelmi előírások messzemenő betartása mellett végezhető. A bontást csak arra jogosult szakember irányítása mellett szabad végezni.

Az épület bontását az Elszámolóház – költségkímélő megoldásként - a közfoglalkoztatási programban résztvevő munkavállalók bevonásával javasolja megvalósítani"

- olvasható az előterjesztésben.

A dokumentum szerint a bontás költsége 15,25 millió forint, melyet az önkormányzat a 2018-as költségvetéséből fog fedezni, ha a közgyűlés rábólint a dologra.