Nagy Bandó, Mihályfy – kiállítás, vetítés, beszélgetés a lakhatásról

2018. február 2. 13:45 2018. feb. 2. 13:45

Szombat, Szabadkikötő: a lakhatásról, hajléktalanságról lehet beszélgetni Nagy Bandó Andrással és Csengei Andreával. Lesz dokumentumfilm-vetítés is és a pécsi egységbe érkezik a 20. század lakhatási mozgalmait feldolgozó kiállítás is. A programot A Város Mindenkié pécsi csoportja szervezi.

Szombaton délután négytől a lakhatás/hajléktalanság témaköre költözik a pécsi Király utcai Szabadkikötőbe.

Levetítik Mihályfy László Rongyos Forradalom című dokumentumfilmjének részletét és megnyílik a Tettek ideje- lakhatási mozgalmak a 20. században című tárlat is.

A program Facebook-eseményének leírása szerint azt, hogy a hatóságok hivatalosan is elismerjék a hajléktalanság létezését és érdemi lépéseket tegyenek a probléma kezelése érdekében, végül az 1989 és 1991 között három hullámban lezajlott tüntetések túlnyomórészt hajléktalan résztvevői harcolták ki.

A tüntetések második hulláma 1990. január 11-én kezdődött. Annak ellenére, hogy decemberben két szálló is megnyílt, sok embernek még mindig nem volt hol aludnia. Körülbelül 200 ember továbbra is a Déli pályaudvaron lakott, és úgy döntöttek, sztrájkba kezdenek, hogy lakhatást követeljenek. A tüntetőkhöz csatlakozott Nagy Bandó András előadóművész is.

"Amikor otthon a nappaliban láttam azt a tíz-tizenkét embert, aki tüntetett a Déli pályaudvaron azzal a táblával, hogy "Mi is emberek vagyunk", akkor hirtelen átéreztem, a magaménak éreztem az ő helyzetüket, pedig ültem egy társasházi négyszobás lakás nagyon lakályos nappalijában, és semmi előjele nem volt, hogy én most egy ilyen távolsági érzelmi viszonyba kerülök bárkivel is" – írta minderről korábban Nagy Bandó András.

A rendre komolyabb ügyekkel is foglalkozó humoristával szombaton délután a személyesen is lehet beszélgetni a Szabadkikötőben a hajléktalanság kicsit sem vicces ügyéről.