Védett ingatlanát árulja a gigahiányt összehozó Pécs

2018. február 11. 07:54 2018. feb. 11. 07:54

Február 19-én kerül kalapács alá egy pécsi belvárosi épület, mely az önkormányzat honlapján megjelent árverési felhívás szerint helyi jelentőségű, védett ingatlan.

Hogy mekkora financiális buktát sikerült összehoznia a pécsi városvezetésnek 2017 végére azután, hogy 2014 elején az állam elvitte a 40 milliárdot meghaladó adósságát, arról már annyi cikk született, mint égen a csillag. A mostani 9,5 milliárdos mentőöv, amit valahogy vissza kell fizetnie majd a városnak (ami úgy néz ki, hogy inkább hárommilliárddal több) a jelek szerint nem jött annyira szívesen és mosolyogva. Február 7-én Orbán Viktor a Megyei Jogú Városok Szövetségének veszprémi közgyűlésén a Napi.hu és az MTI tudósítása szerint azt kérte az önkormányzati vezetőktől, csak olyan fejlesztést kérjenek, amelynek a fenntartásáról tudnak gondoskodni, hogy ne adósodjanak el. És ami ezután jött, azt nem lehet a 2009 óta fideszes vezetésű, azóta pedig kétszer az állam bácsi által megmentett Pécsre érteni:

[size="16"] "(Orbán) Az önkormányzati adósságkonszolidációról szólva a pénzügyi stabilitás megőrzését sürgette, mert »nem lesz többet Budán kutyavásár«.”[/size]

Mindezek tekintetében nem meglepő, hogy Pécs ismét az ingatlanvagyonával próbál sáfárkodni. Amint az önkormányzat honlapján olvasható, az önkormányzat február 19-én árverés útján értékesíti a Munkácsy M. u. 13. sz. alatti, 17486 helyrajzi számú, raktár megnevezésű, 543 négyzetméter nagyságú, 295 négyzetméter felépítménnyel rendelkező, helyi jelentőségű védett ingatlanát 38 655 000 Ft + ÁFA, azaz 49 091 850 forintos induló vételáron.

Erről az épületről van szó:

A felhívás szerint a licit eljáráson a részvétel feltétele az induló nettó vételár 10%-ának ajánlati biztosíték jogcímén Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata MNB 10024003-00336255 számlájára történő átutalása, mely összeg a nyertes részére a vételárba beszámításra, egyéb esetben visszautalják.

A vevő a vételáron felül az értékesítés érdekében és során felmerülő költségeket vállalni köteles. Az ingatlan a liciten résztvevők között a legmagasabb vételi árat ajánló személy részére kerül értékesítésre. A kiíró fenntartja magának a jogot, hogy a licit eljárást indokolás nélkül eredménytelennek nyilvánítsa.

Az árverésen történő részvétel feltételei:

Az árverésen megjelent természetes személynek személyazonosságát, jogi személynek pedig létezését hitelt érdemlő módon kell igazolnia. Az árverésen személyesen, vagy meghatalmazással lehet részt venni. Jogi személy esetén 30 napnál nem régebbi cégkivonatot vagy bírósági nyilvántartásba vételt igazoló okiratot kell bemutatni. A képviseleti és aláírási jogosultságot ügyvéd által ellenjegyzett vagy közhitelesített aláírás-mintával vagy címpéldánnyal kell igazolni.

Az ajánlati biztosíték a nyertes pályázó részére nem jár vissza, amennyiben az ő érdekkörében felmerülő okra hivatkozással az ajánlattól eláll.

Részletes információ a Polgármesteri Hivatal 7621 Pécs, Széchenyi tér 1. II/217. szám alatti helyiségében kérhető. Információ a 72/534-003, telefonszámon, illetve a gazdref@ph.pecs.hu e-mail címen is kérhető.

A liciteljárás helye és ideje: 7621 Pécs, Széchenyi tér 1. II/214., 2018. február 19-én 10 óra.