Tévévitára kötelezné Orbánt Tóth Bertalan és Szabó Tímea

2018. február 13. 19:36 2018. feb. 13. 19:36

A miniszterelnöki tévéviták kötelezővé tételéről nyújtott be törvénymódosítást Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető és a független Szabó Tímea - írta a HVG kedden.

A cikk szerint az MSZP-Párbeszéd lista képviselőjelöltjei azt szeretnék elérni a törvénymódosítással, hogy a hatalmon lévő miniszterelnöknek ne legyen esélye elrejtőzni a politikai vita elől, ha újraválasztásért indul. A módosítás szerint két tévés összecsapás lenne legalább másfél óra terjedelemben.

A HVG anyaga szerint az első vitán minden országos listát állító szervezet listavezetője venne részt,a másodikon pedig csak a közvélemény-kutatás szerint első két helyen álló pártok listavezetői. Utóbbiról akkor hiányozhatna, ha a felmérések szerint a pártja nincs a két legesélyesebb között.

A törvény szerint a vitákat a voksolás előtt legfeljebb 10 nappal és legkevebb 5 nappal kell megtartani. Ha erre rábólintana a Parlament, már 2018-ban lehetne ilyen vita, így Orbán kénytelen lenne felvenni a kesztyűt, amit utoljára idestova 12 éve, 2006-ban tett meg. A lap megjegyezte, a törvényjavaslatnak kábé zéró esélye van a Fidesz vétójával szemben.