Hirtelen a ZSÖK is rájött, hogy Soros

2018. február 28. 14:54 2018. feb. 28. 14:54

Januárban még tarthatott a pécsi önkormányzat által tulajdonolt ZSÖK egyik létesítményében rendezvényt az Emberség Erejével Alapítvány, február végén viszont Vincze Balázs, a ZSÖK vezetője a pécsi önkormányzat határozatára hivatkozva azt közölte, nem ad bérbe semmilyen alá tartozó helyet nekik.

Mint ismert, december 14-én a pécsi közgyűlés fideszes többsége Páva Zsolt és Hoppál Péter vezényletére elfogadott egy olyan határozatot, melyben arról volt szó, hogy nem kérnek Soros Györgyből, sem a hozzá köthető Emberség Erejével Alapítványból (ami amúgy nem köthető Soroshoz - a szerk.). A dokumentumban az is szerepelt, hogy felkérnek minden pécsi polgárt, ne adjanak bérbe semmilyen helyiséget az alapítványnak.

Januárban viszont a Transparency International civilszervezet a pécsi alapítvánnyal karöltve használhatta a Művészetek Háza egyik termét, dacára az elfogadott határozatnak. A Művészetek Háza ugyanis a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. alá tartozik, amely viszont 100 százalékban a pécsi önkormányzat tulajdonában áll.

Február végén, ahogy a Pécsi STOP megtudta, egy nagyobb rendezvényhez szeretett volna helyet bérelni a ZSÖK-től az Emberség Erejével Alapítvány, ám Vincze Balázs balettművész, a ZSÖK vezetője a következő levelet írta meg nekik:

Emberség Erejével

¯\_(ツ)_/¯ Hát ez van.

A levélben Vincze az önkormányzat decemberi határozatára utalva arról ír, hogy nem áll a ZSÖK módjában bármely helyiségét bérbe, vagy használatra átadni az alapítványnak.

Külön pikáns a történetben, hogy az Emberség Erejével Alapítvány a határozat miatt beperelte Pávát, Hoppált és az önkormányzatot még decemberben, ám az ügyet egyelőre úgy dobálják egymás közt a baranyai és tolnai törvényszékek, mint a forró krumplit.