Ónos eső: másodfokú riasztást adtak ki Baranyára, senki ne induljon útnak

2018. március 2. 22:20 2018. márc. 2. 22:20

Péntek este az Orszáos Meteorológiai Szolgálat a korábbi elsőfokú figyelmeztető előrejelzést másodfokra emelte Baranyában és Tolnában. Az éjszaka folyamán 8-10 centiméternyi hó, illetve ónos eső eshet, ezért aki teheti, ne induljon útnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este egy időre másodfokra emelte az ónos eső miatt a nap folyamán korábban kiadott figyelmeztető előrejelzést, illetve riasztást (utóbbit aztán újra első fokra mérsékelte.)

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (BMKI) közleménye szerint "a meteorológiai előrejelzés szerint, újabb csapadékzóna érkezik, mely főként az ország déli, délkeleti felét érinti.

Szombat reggelig az ország nagy részén több centiméteres friss hó hullik, legtöbbre a Dunántúl és az Alföld déli felén (8-10 centiméter) lehet számítani.

Az érkező újabb csapadékhullám során a déli megyékben átmenetileg ónos eső (képezhet jégbevonatot!) eshet a hó mellett. Másutt inkább a hó mellett fagyott eső (nem képez jégbevonatot!) vagy ónos szitálás valószínű.

Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!"

A Magyar Közút közleménye szerint országosan 330 munkagéppel végzik a síkosságmentesítést, ám a dolgot az állandó csapadék nehezíti, ami lemossa a síkosságmentesítő anyagot. A Magyar Közút is arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak, ám ha ez elkerülhetetlen, akkor viszont előtte tájékozódjanak az útviszonyokról a Közút honlapján, vagy az Útinformon.

Korábbi cikkünk a témában:

Újra kiadták a riasztást Baranyára ónos eső miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel után délután ismét riasztást adott ki ónos eső miatt Baranyára, valamint dél-somogyi területekre. Péntek reggel már kiadott egy elsőfokú riasztást Baranyára és más déli területekre az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt, ám ezt dél környékén visszavonták.