Nincs már riasztás Baranyában, dolgoznak az utakon a munkagépek

2018. március 3. 08:34 2018. márc. 3. 08:34

Folyamatosan végzik a síkosságmentesítést Baranya útjain, a közlekedésben nincs fennakadás a főutakon. Pár távolsági járat még nem tud bemenni egy-két településre, de ott is dolgoznak az ügyön a közútkezelő gépei. Délután havazhat, és jégre is számítani lehet estére.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombat reggeli közleménye:

Baranya megye területén jelenleg szállingózik a hó, meteorológiai riasztás, vagy figyelmeztetés nincs érvényben a járásokra. A megye hivatásos tűzoltói az éjszaka folyamán egy esetben vonultak az ónos eső miatt, egy beteget kell a mentőautóig elszállítaniuk a jeges, gépjárművel megközelíthetetlen szakaszon.

A közútkezelő tájékoztatása szerint valamennyi főút járató, folyamatosan végzik a sikosságmentesítést. Az M6 autópályán fennakadás nincs, az utak sónedvesek, minden forgalmi sáv járható.

A távolsági buszjáratok is közlekedésében sincs fennakadás, Töttös, Drávakeresztúr, Boda és Velény települések megközelítése okoz csak problémát, de a közútkezelő már dolgozik az érintett szakaszok sikosságmentesítésén.

A vasúti közlekedésben nincs fennakadás.

Pécsen az utak tisztítása folyamatos, járhatatlan útszakasz nincs. A helyi közösségi közlekedés folyamatos, a Tüke Busz minden menetrend szerinti járata közlekedik.

Az ónos eső a közműszolgáltatás rendeltetésszerű működésében nem okozott problémát.

Az előrejelzés szerint a csapadékzóna délelőttre elhagyja térségünket, majd délután a déli megyékben ismét kisebb havazás kezdődik. Délelőttig főleg az ország déli felén kisebb körzetekben még hullhat lepel mennyiségű hó, majd késő délutántól, estétől délnyugaton, 1 centiméter friss hóra van kilátás. Az ország déli felén napközben olvadhat, este azonban ismét fagyni fog, emiatt az olvadékvíz visszafagyhat, jégréteget képezhet.

Ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy plusz kabát az autóban. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot" - áll a közleményben.