A fiatalok közel fele menekülne Magyarországról

2018. március 7. 13:06 2018. márc. 7. 13:06

A 18-24 éves korosztály 40 százaléka mondta azt, hogy ő vagy valamelyik családtagjuk külföldön képzeli el az életét - derült ki a Republikon Intézet felméréséből.

Az 1000 fő megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy a magyar népesség hány százaléka tervezi a külföldre költözést, illetve hányan tudnak olyan családtagról, aki azt fontolgatja, hogy elhagyja az országot - írta szerdán a 24.hu.

A felmérés elkeserítő eredménnyel zárult. A cikk szerint a megkérdezettek csaknem ötöde úgy válaszolt: vagy ő, vagy valamelyik családtagja tervezi, hogy a közeljövőben külföldön vállal munkát. 14 százalék a jobb megélhetés reményében gondolkodik a külföldi munkavállaláson, 3 százalék pedig a közélet állapota miatt dobbantana, 1 százalék egyéb okot nevezett meg.

A közvélemény-kutatás során korcsoportonkénti bontást is végeztek. E szerint a 18-24 éves korosztály 40 százaléka mondta azt, hogy ő vagy valamely családtagja külföldre akar költözni, 34 százalék a jobb megélhetésért, 5 százalékuk pedig a közélet állapota miatt. 44 százalék nem tervez emigrálni, 16 százalék pedig nem akart vagy nem tudott válaszolni a kérdésre - áll a cikkben.

A 25 és 34 év közöttiek között kisebb a kivándorlási hajlandóság. Az ide tartozó megkérdezettek 76 százaléka nem tervez külföldre költözni, a kivándorlás mellett a válaszadók 18 százaléka volt.

A felmérés szerint minél idősebb korosztályt nézünk, annál kisebb a kivándorlási hajlandóság. Ez mondjuk teljesen érthető, hiszen általánosságban igaz, hogy minél fiatalabb valaki, annál mobilabb.