Pécs lesz az idei Múzeumok éjszakájának központi helyszíne

2018. március 9. 15:03 2018. márc. 9. 15:03

Pécs lesz a központi helyszíne, valamint családok és a kultúra kapcsolata lesz a központi üzenete az idén június 23-án megrendezendő Múzeumok éjszakájának - jelentette be a kultúráért felelős államtitkár pénteken a baranyai megyeszékhelyen.

Hoppál Péter a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Modern Magyar Képtárában rendezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Múzeumok éjszakája a közgyűjteményi szakma legkreatívabb ötletbörzéje, amely már "jócskán túlnőtt önmagán".

A programokhoz könyvtárak, színházak, közösségi terek, művelődési házak és agorák, illetve oktatási intézmények is csatlakoztak - tette hozzá.

"A 21. századi embernek szüksége van saját identitásának megélésére, s ebben jelentős mértékben segítenek a közgyűjteményi intézmények, a múzeumok, levéltárak és könyvtárak is" - hangoztatta a politikus.

A tavalyi rendezvények összesített adatait ismertetve kiemelte: egy nap alatt a résztvevő 433 - közülük 299 vidéki - intézményben több mint kétezer programot tartottak és több mint 400 ezer látogatót regisztráltak.

Hoppál Péter szerint nagyon erős közönségfigyelmet eredményezett, hogy 2015-től kezdődően immár kiemelt vidéki helyszíneket és tematikákat is meghatároztak. Elsőként Eger, 2016-ban Kecskemét, tavaly pedig Debrecen volt kiemelt helyszín. Az elmúlt három évben az Élő Erdély tematikája, majd a hősök, újítók, felfedezők témaköre és az értékőrzés volt a Múzeumok éjszakájának központi üzenete.

A pécsi helyszínre térve közölte: a JPM-ben megtekinthető, ritkaságszámba menő múzeumi kínálatot szeretnék az országos érdeklődés központjába emelni.

A kormány - mint felidézte - 2018-ra meghirdette a családok évét. Az országos múzeumi rendezvény központi tematikája ezért a családok és a kultúra kapcsolata lesz, amely lehetőséget ad olyan dinasztiák megismerésére is, akiknek "példájából mai életünkben is erőt meríthetünk" - hívta fel a figyelmet Hoppál Péter, aki arra bátorította az intézményeket, hogy indítsák el ötletbörzéiket.

Az államtitkár bejelentette azt is, hogy a Janus Pannonius Múzeum - kiemelt helyszínként - hárommillió forintos kormányzati támogatásban részesül.