Mit szeret annyira a Fidesz az LMP jelöltjében?

2018. március 22. 17:43 2018. márc. 22. 17:43

Fehér asztallal, kulturált kérdésekkel kínálja a fideszes városi lap az LMP pécsi jelöltjét, kígyót-békát-kaméleont borít rá és kiszorítja Mellár Tamást. Pedig papíron mindketten ellenzéki, demokratikus és kormányváltó jelöltek. Vajon mi lehet az oka az ordító különbségnek?

A szigorúan kötelékben repülő pécsi jobboldali médián belül az önkormányzat saját lapjában meglehetősen éles különbség rajzolódik Mellár Tamás, a demokratikus összefogás és Keresztes László Lóránt, az LMP jelöltje, illetve a velük való bánásmód között.

Mellár Tamásról leginkább/legfeljebb az őt ütlegelők véleménye jelenik meg, kezdve az őt bíráló nyílt levéllel, amelyre bár válaszolt, a pécsi adófizetők pénzéből fenntartott lap ezt már nem közölte le. Amióta felpörgött a kampány, volt migránsokat Pécsre, romákat a belvárosba telepítő rémalak, de politikai kaméleonsággal is megvádolták már. Mellár jellemzően ma akkor szerepel az önkormányzat oldalán, ha Őri László, Pécs fideszes alpolgármestere a szájára veszi. Jellemzően egy olyan eseményen, ahol az alpolgármester úrnak nem kell attól tartania, hogy az ellenzéki sajtó is kérdez tőle, a hiba lehetőségét azzal küszöbölik ki, hogy csak a kormányközeli médiát hívják meg ilyenkor.

Keresztes László Lóránt, az LMP jelöltje ellenben rendszeres vendég a jobboldali újságban. Fehér asztal mellett készítenek vele interjút, véleménye napi szinten a címlapon kap helyet. Mi több, az is előfordult, hogy maga a városoldali lap szerzője sírdogált azon, hogy az ellenzéki sajtó távol maradt az LMP eseményétől.

Mindez egy olyan városban, egy olyan Fidesz-vezérelte orgánumban történik, amire sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy félrehord, ha politikáról van szó.

Két ellenzéki, demokratikus jelölt, és mindketten azt mondják, le akarják váltani a Fideszt. Akkor vajon mi lehet az oka az ordító különbségnek?

A témában megkerestük Keresztes László Lórántot is. Szerinte az történik, hogy az ominózus lap elmegy az LMP sajtótájékoztatóira, „az ott elhangzottakból pedig bármi is az eredeti téma, azt szűrik ki, ami a Fidesznek nem kedvezőtlen”. Példaként hozta azt, amikor Demeter Mártával tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy korrupciótól rohad a fideszes rezsim, ám végül az egészből a nyugdíjak kapcsán tett javaslataik jelentek meg. Keresztes szerint ez a jellemző: a lap – van, hogy egyedüliként – elmegy az LMP sajtótájékoztatóira, ott pedig azokat a mondatokat halásszák ki, amelyek a jobboldalt segítik.

Itt meg kell jegyezni: ezek a mondatok jellemzően arról szólnak, hogy az LMP politikusa szerint felesleges a „visszalépegetés”, tehát az együttműködés Mellár Tamással.

Ám ettől még továbbra is megválaszolatlan marad a kérdés: miért jó az egyik és miért rossz a másik demokratikus jelölt?

Egyetlen tippünk van.

Mellár Tamásnak igen komoly esélye van legyőzni Csizi Pétert április 8-án, ahogy halad előre a kampány, a mérések és becslések egyre jobb eredményeket és egyre jobb esélyt mutatnak.

Az LMP nem csatlakozott a Mellár Tamást támogató pártokhoz, jelöltje a saját útját járja. Ám nagyjából ugyanabból a szavazótáborból gyűjti majd a voksokat április 8-án, mint az a jelölt, akinek ma valódi esélye van legyőzni a Fideszt.

És akkor most tegyük fel a kérdést: mi az a részlet, amelyben az ördög rejlik, miért hullik arany az egyik és szurok a másik jelöltre.