Szupercellás zivatarok jöhetnek szombaton, figyelmeztetés Baranyában is

2018. március 30. 15:23 2018. márc. 30. 15:23

Sokfelé lesz záporos, zivataros a szombat, több megyében, köztük Baranyában és Tolnában is jelentős mennyiségű esőre figyelmeztetnek a meteorológusok. A szakemberek szerint könnyen lehet, hogy a hosszú hétvége második napja elhozhatja az év első szupercellás viharait.

Szombaton tőlünk nyugatra egy hidegfront helyezkedik majd el, melynek az előoldali régiójában lesz a Kárpát-medence - írja az Időkép. A közeledő hidegfront miatt a magasban előresiet a hideg, míg dél felől a front előtt húzódó, úgynevezett meleg-nedves szállítószalag melegebb levegőt hoz magával, így jelentős légköri instabilitás alakulhat ki.

A meteorológusok szerint a függőleges feláramlásokat fogja segíteni a felettünk lévő nagy vertikális szélnyírás - ha angolul jobban tetszik, akkor jet stream - és a felszínközeli összeáramlási vonalak is. A meleg-nedves szállítószalag pedig biztosítja a zivatarok kialakulásához szükséges energiát is.

A heves zivatarok kialakulására a középső és a keleti tájakon van a legnagyobb esély, itt akár szupercellás zivatarok is képződhetnek - írja a portál. Az erősebb zivatarokat viharos széllökések, felhőszakadás és jégeső is kísérheti.

Pécs-Eger tengely

A várható időjárás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztetést adott ki. Mint írták, Szombaton sokfelé számíthatunk esőre, záporra (kb. a Pécs-Eger tengely menti sávban), majd délután zivatarok is várhatók főként a Dunától keletre.

Az ismétlődő csapadékhullás és az időnként erős intenzitás miatt több helyen 20 mm-t meghaladó eső is eshet a nap folyamán. A déli szél a Tiszántúlon időnként viharossá (~65 km/h) fokozódhat. Zivatarokban szintén lehet számítani viharos széllökésekre (60-70 km/h).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére figyelmeztetést adott ki szombatra. Baranya a várható csapadékmennyiség miatt sárgult be, ahogy Tolna, Pest, Heves és BAZ-megye is, Bács-Kiskunban és Jász-Nagykun-Szolnokban viszont heves zivatarokra is számítani kell: