A szederkényi Csoki doki szerint Lomnici kozármislenyi riogatása merő hülyeség

2018. április 1. 18:12 2018. ápr. 1. 18:12

Kisebb nemzetközi botrányt kavart, hogy a napokban egy kozármislenyi fideszes fórumon ifjabb Lomnici Zoltán arról magyarázott, Nigéria lakosságának 80 százaléka HIV-fertőzött. Ez ellen az ország nagykövetsége is tiltakozott, a szomszédos Szederkény nigériai származású orvosa pedig hülyeségnek nevezte Lomnici állításait.

Március 26-án tartott fórumot Kozármislenyben Hoppál Péter, a térség újraválasztásért küzdő fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje, amelyen a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, ifjabb Lomnici Zoltán is felszólalt.

Lomnici beszédében odáig ment a riogatásban, hogy azt állította, Nigéria lakosságának 80 százaléka HIV-fertőzött és AIDS-es, valamint hogy a Németországban és Svédországban a "migránsok" által megerőszakolt 5 nőből 3 már el is kapta a betegséget.

Lomnici felszólalását a helyszínen Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke nyilvánította "náci propagandának", amiért a közönség több tagja megrángatta, volt, aki bele is rúgott.

Ám az ügy hamar nemzetközi színtérre lépett, mivel Lomnici szavai ellen a Nigériai Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetsége tiltakozó jegyzéket adott ki.

A jegyzék szerint az ország lakosságának mindössze 1,7 százaléka fertőzött (ám még ez is 3,2 millió embert jelent), szemben a Lomnici által állított 80 százalékkal (ami a 187 milliós lakosságból közel 150 millió főt érintene, ha igaz lenne).

A 24.hu az eset kapcsán megkereste a Kozármislenytől nem messze fekvő Szederkény orvosát, dr. Ofodile Solomon Nambit, aki ugyancsak nigériai származású, bár már 45 éve Magyarországon él, 25 éve pedig Szederkényben gyógyít.

A videó-interjúból többek közt kiderült, a környéken Csoki dokinak hívott férfit hidegen hagyja a politika, de el fog menni szavazni. A háziorvos Lomnici szavait hülyeségnek minősítette, szerinte a 100 millió AIDS-es nigériaival riogatni politikai nonszensz.

(Címlapi kép: YouTube/24.hu)