Választási csalás? Egyre több a gyanús szavazóköri adat

2018. április 11. 11:43 2018. ápr. 11. 11:43

Baranya és a környező megyék sem kivételek. Egyetlen közös vonása van a misztikus módon eltűnt jelölti vagy listás szavazatoknak – hogy nem a Fideszre adták le őket. Mert azok valahogy túlélték a választás viharát.

A vasárnapi választás körüli anomáliákkal mi magunk is foglalkoztunk már. Előbb egy bajai szavazókörről derült ki, hogy elpárologtak az MSZP listás szavazatai, majd Nagypeterden bukott ki, hogy a Jobbik jelöltje nem kapott egy huncut voksot sem, míg egy kamupárt majdnem 80-at bezsebelt.

A 444.hu további érdekes adatokra bukkant. Pécsudvardon 173 érvénytelen szavazatot számoltak egy szavazókörben, ez majdnem a fele az összes leadott listás szavazatnak. Ezek a szavaztok fura módon mind az ellenzéki szavazatok közül tűntek el, a lap szerint ez olyan mintha az ellenzéki képviselőként indult Mellár Tamásra szavazók egyáltalán nem szavaztak volna listán egy ellenzéki pártra sem.

A Somogy megyei Kaposfőn 89 érvénytelen listás szavazatot találtak az urnában. Olyan mintha a szavazók egyéniben leszavaztak volna a Jobbikra (142 szavazat), listán pedig nem (97 szavazat), helyette viszont érvénytelenül szavaztak volna.

A 444 cikkében még számos példát említenek. Ezekben mind egyetlen közös van: egy körben sem a Fideszre vagy jelöltjére leadott szavazatok tűntek el.

Csinált egy gyors gyűjtést a lap azokról a szavazókörökről is, ahol rendkívül magas volt az érvénytelen szavazatok száma. Csak ők több mint 700-at számoltak össze.

Baranyában ilyen volt Bogdása, Pécsudvard, az egyik mohácsi kör, Mindszentgodisa, Cserdi, Tésenfa, Kisszentmárton, egy siklósi kör, Patapoklosim Szörény, egy kozármislenyi kör és Szágy.

Ahogy fentebb, itt is egyetlen közös vonása volt a kihullott szavazatoknak: hogy a Fidesz nem vagy csak alig veszített vele.