Hoppá: Csizi Péter máris kiesett a Parlamentből

2018. április 15. 08:27 2018. ápr. 15. 08:27

A külföldön élők szavazatainak beérkezése és feldolgozása után úgy alakultak a mandátumok, hogy a Fidesznek végül nem 134, hanem csak 133 képviselője lesz a Parlamentben. Csizi volt a 134-ik.

Mégsem jutott be Csizi Péter a Parlamentbe, ugyanis szombat éjjelre összesítette a külföldön élők szavazatait is a Nemzeti Választási Iroda.

Mint ismert, hétfőn még 134 mandátuma volt a Fidesznek összesen (a határon túli magyarság szavazatait addigra összesítették, és az dobta meg egy mandátummal a Fidesz helyeit), amelyből 91 egyéni képviselői volt, 43 pedig az országos listáról jött.

Csizi Péter akkor úgy jutott mandátumhoz, hogy ugyan az országos listán a 87. helyen állt, de előtte pont annyian szereztek egyéni mandátumot a listáról, hogy ő pont befért még.

Azonban a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok szavazatai visszaállították az egyensúlyt, 133 mandátuma lett a Fidesznek (ami kétharmadot jelent), de a Jobbik visszaszerezte azt az egy mandátumot, amit Csizinek adtak még hétfőn.

Csizi Péter szombat este még örült a mandátumának:

Csizi Péter

Köszönöm a bizalmat a 20702 szavazónak!

Így Baranyának hét országgyűlési képviselője lesz a Parlamentben:

  • Mellár Tamás, független
  • Tóth Bertalan (MSZP)
  • Keresztes László Lóránt (LMP)
  • Bánki Erik (Fidesz-KDNP)
  • Nagy Csaba (Fidesz-KDNP)
  • Hargitai János (Fidesz-KDNP)
  • Hoppál Péter (Fidesz-KDNP)
  • Csizi Péter tehát az új országgyűlés eskütételéig (ami olyan május végén, június elején várható) még képviselő marad, utána viszont már nem lesz az, amivel mentelmi joga is megszűnik.

    Kétharmad a Fidesznek - megint

    Befejezték a múlt vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson leadott összes szavazat megszámolását, valamennyi egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény. A Fidesz-KDNP kétharmados többséggel rendelkezik majd az új Országgyűlésben.

    A szavazatszámlálás értelmében a 109 egyéni választókerületből 91-ben a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyert, 8-ban az MSZP-Párbeszéd szövetség, 3-ban a DK, 1-1-ben a Jobbik, az LMP, illetve az Együtt jelöltje szerzett mandátumot, valamint 1 független jelölt is bejutott a parlamentbe.

    Országos listáról a Fidesz-KDNP 42, a Jobbik 25, az MSZP-Párbeszéd 12, az LMP 7, a DK 6 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pedig 1 kedvezményes mandátumhoz jutott.

    Az új Országgyűlésben így a Fidesz-KDNP-nek összesen 133, a Jobbiknak 26, az MSZP-Párbeszédnek 20, a DK-nak 9, az LMP-nek 8, az Együttnek és a német önkormányzatnak 1-1 képviselője lesz, és 1 független jelölt is bejutott.

    A múlt vasárnapi voksoláson lehetőség volt arra, hogy a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen vagy egy külképviseleten adhassa le voksát. Mivel ezek a választók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, voksaikat el kellett juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. A voksokat tartalmazó urnákat előbb azokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállították, ahol a 106 egyéni választókerület szerint csoportosították, majd szállítódobozba tették az "utazó szavazatokat".

    A szállítódobozokat szombat délelőtt vehették át az egyéni választókerületi választási irodák, hogy a saját választókerületükbe vigyék. Itt belekeverték egy korábban kijelölt szavazókör szavazatai közé - amelyet nem számoltak meg múlt vasárnap éjjel -, és együtt számolták meg a voksokat, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

    A szavazatszámláló bizottságok ezt követően állapították meg a parlamenti választás szavazóköri eredményét. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok ezután állapították meg a voksolás egyéni választókerületi, nem jogerős eredményét.