Sárgul a Dunántúl, viharosan indulhat a csonka hét

2018. május 1. 08:39 2018. máj. 1. 08:39

Május első napjaiban is maradnak a nyarat idéző napok, ugyanakkor egy-egy zivatar is előtűnhet a semmiből. A kedd nyugis lesz, a csonka hét hétfője, a szerda viszont viharosak ígérkezik, a teljes Dunántúlra figyelmeztetést adtak ki a várható zivatarok miatt.

Május elsején, kedden a több-kevesebb napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzésében. Estig inkább csak keleten, délkeleten valószínű zápor, zivatar. Az ország északnyugati felén megélénkül, néhol meg is erősödik a délnyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Május 2-án, szerdán a nap első felében a Dunántúlon lehet több a felhő, délután már máshol is várható gomolyfelhő-képződés. Délelőttig inkább a Dunántúlon, később az ország északnyugati felében és a Duna-Tisza-közén van nagyobb esélye zápornak, zivatarnak. A déli, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatar közelében viharos széllökésekre is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul.

A meteorológiai szolgálat szerdára az összes dunántúli megyére figyelmeztetést adott ki a várható zivatarok miatt, így Baranyában is számítani kell vehemensebb, akár széllel, jéggel érkező zuhéra.

Csütörtökön a meteorológusok szerint délnyugat felől fátyolfelhők sodródnak fölénk, emellett főként a Dunántúlon erőteljes lesz a nappali gomolyfelhő-képződés, a legtöbb napsütés a Tiszántúlon valószínű. Nyugat felé haladva növekvő eséllyel számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatar közelében viharos széllökésekre is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható. Az ország bármely térségében előfordulhat zápor, zivatar, de nyugat felé haladva növekszik ennek az esélye. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad, majd az északira forduló szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 22, keleten 29 fok körül alakul.

A szombat érdemi változást nem hoz majd jelenlegi állás szerint a péntekhez képest, ami a kellemes nyáridő miatt üdvös, a zivatarok miatt meg, nos, hát, nem lehet minden mindig tökéletes. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 22, keleten 30 fok körül alakul.

Május 6-a szombat és a péntek klónja lesz: fátyol- és gomolyfelhők, többórás napsütés várható, szórványosan zápor, zivatar előfordulhat. Az északi, északkeleti szél helyenként megerősödik, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul.