Pécsi pedagógus kezdeményezésére tiltakozik a PDSZ a gyülekezés jog korlátozása ellen

2018. május 27. 09:25 2018. máj. 27. 09:25

Nagy Erzsébet pécsi pedagógus kezdeményezésére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete választmánya állásfoglalást tett közzé a Fidesz-kormány tervezett lépése ellen, amely korlátozná a gyülekezési jogot. Azt kérik a parlamenti képviselőktől, hogy ne támogassák a döntést.

Nagy Erzsébet kezdeményezésére a választmány, amelynek maga is tagja, szombaton fogadta el az állásfoglalást, mely szerint

„a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tiltakozik a jelenleg hatályos Alaptörvény szerinti gyülekezési jog korlátozása ellen. Felhívjuk az országgyűlési képviselők figyelmét arra, hogy a gyülekezési jog korlátozása a magánélet védelme céljából, mondván, hogy "nem lehet otthon zargatni az embereket semmilyen okból sem", illetve hogy "mindenkit megillet a nyugodt, saját otthonhoz való jog", igen veszélyes, mivel ez magában rejti a lehetőséget, hogy erre hivatkozva betiltsák minden olyan közterületeken a gyülekezést, ahol lakóházak vannak”.

A szakszervezet azt kéri a parlamenti képviselőktől, hogy ne támogassák a kormányfő gyülekezési jogot korlátozó elképzelését. Hozzátették: a saját otthonhoz való jog, azaz a lakhatáshoz való jog Alaptörvénybe iktatása ugyanakkor szükséges és üdvözlendő volna.