A végén csak az Emberség győz?

2018. június 30. 09:41 2018. jún. 30. 09:41

Elmeszelte az Egyenlő Bánásmód Hatóság a ZSÖK-öt, amiért nem adott helyet az Emberség Erejével Alapítványnak. Nem ez volt az örökségkezelő egyetlen upszikája mostanában, a történtek után még kíváncsibban várjuk az alapítvány perének folytatását Páva Zsolt és Hoppál Péter ellen.

„Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a mai napon határozatban állapította meg, hogy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. az Emberség Erejével Alapítvánnyal szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, s az alapítványunkat hátrányos megkülönböztetésben részesítette, amikor idén tavasszal elutasította, hogy rendezvényünknek helyszínt adjon bérbe a cég kezelésében álló Művészetek és Irodalom Házában. A hatóság 200.000 forint bírság megfizetésére kötelezte a céget” - tudatták egyebek mellett a Facebookon az alapítvány tagjai az EBH döntését.

Nem ez volt a közelmúltban az egyetlen eset, amikor a ZSÖK-től sajátos elvek mentén tiltottak ki valamit, ott volt például az óriási port kavart öncenzúra az Alföldi-féle Igenis, miniszterelnök úr! Kapcsán.

Az Emberség Erejével más fronton is küzd: az alapítványra rárontó pécsi fideszes politikusokat, Páva Zsolt polgármestert és Hoppál Péter parlamenti képviselőt is perbe fogták.

Páva Zsolt javaslatára a közgyűlés a fideszes többség szavazatival elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben többek közt arra kérték a pécsi lakosokat, ne adjanak irodát ki a szervezetnek. Az eljárásban a pécsi önkormányzat az elsőrendű, Páva a másodrendű, míg Hoppál a harmadrendű alperes.

A legutóbbi tárgyaláson az önkormányzat védelmében azt mondták: az Emberség Erejével Alapítványra nem volt hatással az ominózus Soros-ellenes nyilatkozat, ezt pedig azzal indokolták, hogy ennek ellenére rengeteg pályázat érkezett az alapítványhoz, nem vették figyelembe a fenyegetést.

Azt bizonygatták, hogy a jó hírnév sérelme és a gyűlöletbeszéd nem általuk valósult meg. További érvként bedobták, hogy a pécsi önkormányzatnak nincs ráhatása a független sajtóra (még jó, meg egyébként van neki sajátja, ahogy a kormánynak is van közpénzek tízmilliárdjaiból működő kommunikációs hadigépezete - szerk.), valamint a média pártatlanul, részrehajlás nélkül számolt be az alapítvány körüli eseményekről. Hogy ezt komolyan vagy iróniával, vastagon átitatva gondolhatták, azt sajnos nem sikerült megállapítanunk.

A tárgyalás következő napja július 10-én lesz.