Amikor gyurcsányozni kezd a harmadik kétharmados Fidesz, az már a legalja

2018. július 18. 15:30 2018. júl. 18. 15:30

Ugyanis pont ez történt: a nyolcadik éve hatalmon lévő kormánypárt szerint Gyurcsány Ferenc és kormánya munkanélkülivé tett több százezer embert és a többieket is megalázó bérekért dolgoztatta.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy Gréczy Zsolt, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője sajtótájékoztatón azt mondta, a cafeteriát érintő "megszorító intézkedés" havi több ezer forintot vesz ki a munkavállalók zsebéből.

A Fidesz reagálásában azt írta, "Gyurcsányék hazudoznak", a cafeteria összege nem változik, hiszen azt a SZÉP-kártyán továbbra is megkapják a munkavállalók. Az a cél, hogy a munkavállalók munkájukért tisztességes bért kapjanak és inkább a bérük emelkedjen, ne pedig utalványokban kapják fizetésük egy részét - olvasható a közleményben.

A cafeteriát érintő, nem éppen a munkavállalóknak kedvező intézkedések miatt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke is felemelte a szavát.

Mint ismert: a jövő évi adótörvény javaslata szerint számos béren kívüli juttatás kedvezményes adózása megszűnik. Ebbe a körbe tartozik az étkezési utalvány, a helyi bérletek támogatása, az iskolakezdési támogatás, az egészség- és nyugdíjbiztosítási pénztárak támogatása, továbbá a százezer forintos, készpénzben adott támogatás lehetősége is.

Az intézkedés kárvallottjai a munkavállalók, a közszférában dolgozók, a kisvállalkozók és "kényszervállalkozók", illetve a kultúra és a turizmus egyes ágazatai lesznek. S megmaradna a közszférában dolgozók hátrányos megkülönböztetése is.

"Baloldali pártként természetes szövetségesek vagyunk a magyar dolgozók érdekében most is, s ha demonstrációkra kerül sor a szakszervezetek részéről, úgy azt mi minden szempontból jogos és támogatandó eszköznek tartjuk."

- mondta korábban a témában Tóth Bertalan.

A cafeteria megadóztatása miatt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is tiltakozott. Amint azt korábban lapunknak Benke Norbert, a szövetség baranyai vezetője elmondta, az Orbán-kormány egyszerűen megeszi a bérből élők jövőjét.

"Egyszer már rátenyereltek a magánnyugdíjpénztárakra, most az önkéntes befizetéseket is megadóztatnák, és az is vállalhatatlan, amit az 55 év felettiekkel terveznek. Tartsuk el magunkat, a szüleinket, a gyerekeinket, miközben lépten-nyomon belerúgnak a melósokba, szétzüllesztik a középosztályt, megeszik a jövőjüket. Lehetetlenné teszik az öngondoskodást, minden az egyre nagyobb kiszolgáltatottság felé löki az embereket. Csak azt felejtik el, hogy egymillió szakember már elment az országból, és ha elmegy még egymillió, nem lesz, aki a rendszerüket működtesse."

- fogalmazott Benke.