Másfél tucat embert mentettek ki a Balatonból szombaton

2018. július 22. 12:06 2018. júl. 22. 12:06

Nem kevesebb, mint 18 embert kellett kimenteni szombaton a magyar tengerből a viharos szél miatt, több vitorlás pedig műszaki hibával bajlódott a tavon.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2018. július 21-én 6 esetben összesen 18 személyt mentettek ki a tóból - közölte honlapján a rendőrség.

Mint írták, a nap folyamán a strandolók gumimatraccal, csónakokkal és SUP deszkával sodródtak el az erős, viharos szél miatti hullámzásban, több vitorlás pedig műszaki hiba miatt nem tudott volna a vízirendőrök segítsége nélkül biztonságosan partra jutni (a mentések idején többnyire II. fokú viharjelzés volt érvényben).

Ha valaki nem tudja hirtelen dekódolni a SUP deszkát (nekünk meg kellett guglizni, nem szégyeljük bevallani, mi nem vagyunk egy vízideszkázó népség), eláruljuk, hogy az egy olyan alkalmatosság, mely hasonlít a szörfdeszkára, de mégsem az, lehet rajta állni és evezni, és állítólag szórakoztató.

De vissza a hírhez: a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a mentések kapcsán nem mulasztotta el ismételten felhívni a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel vízben tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetőek a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülünk, vagy bajba jutott személyt, személyeket látunk, tegyünkk bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon.