Mikulásig biztos marad az átszállási kényszer Pécs és Budapest között

2018. augusztus 12. 09:13 2018. aug. 12. 09:13

A nyár utolsó hónapjába lépve a MÁV is frissítette a vágányzári jegyzékét, amiből jól lehet látni, hogy Budapest és Pécs között december 8-ig biztosan marad az átszállási kényszer.

Tavaly még csak a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nyomán írhatott a Pécsi STOP arról, hogy az Érd-felső és Kelenföld között zajló vágányrekonstrukciós munkálatok miatt várhatóan bő egy évig vágányzár lesz idén tél végétől a Budapest-Pécs vasútvonalon, most azonban már a MÁV felületén is jól látszik az átszállási kényszer.

Az ok a korszerűsítés, a biztosítóberendezések cseréje, valamint egy második sínpárt is kiépítenek a főváros (Kelenföld) és Százhalombatta között, ahol akár a 120 km/h-s sebességet is elérhetik a vonatok.

A Magyar Államvasutak honlapján a vágányzári hírek közt ugyanis még mindig ott szerepel a 40-es és 40a jelzésű vasútvonal, ezeken zajlik Pécs (és csatlakozó vonalakon Kaposvár, Szekszárd, Baja) és Budapest között a személyszállítás.

null

null

A mostani közlés szerint augusztus 27. és október 3., valamint október 18. és december 8. között lesz érvényben (illetve most is érvényben van) Kelenföld és Érd-felső állomások közt a teljes vágányzár, emiatt - ahogy korábban is írtuk több cikkben - marad a Százhalombatta és Kelenföld között a pótlóbuszozás a vonalon közlekedők számára.

Az egyetlen, átszállás nélküli InterCity továbbra is marad, a Tubes (illetve a Kaposvárról érkezve Dombóváron összecsatalkozó Somogy IC-rész) reggel 6 óra előtti indulással, némi tárnoki kitérővel Budapest-Déli pályaudvarig közlekedik, illetve onnan indul vissza Pécsre vasárnap kivételével minden nap. Vasárnaponként egy másik IC-pár látja el az átszállásmentes közlekedést a főváros és Pécs (Kaposvár) között.

A Szekszárdról, Bajáról, illetve ezen vasútvonal mentéről a fővárosba igyekvőknek (illetve onnan ezen területekre utazóknak) sajnos továbbra is hosszas pótlóbuszozásra és többszöri átszállásra kell készülniük - bővebben ebben a cikkben lehet olvasni a körülményekről.