Egyre biztosabb, hogy év végéig tart a vágányzár a pécsi vonalon

2018. május 26. 13:08 2018. máj. 26. 13:08

Decemberig már biztos kitart a pécsi vonalon a Kelenföld és Érd-felső közötti vonatmentes szakasz: a MÁV nyári menetrendjében ugyanis december 8-ig van betervezve az átszállásos lezárás.

Tavaly cikkezett a Pécsi STOP többször is arról, hogy 2018-ban elég hosszú, várhatóan az egész éven át húzódó vágányzár vár azokra Kelenföld és Érd-felső állomás között, akik vonattal tennék meg az utat Pécs, Kaposvár, Baja és a főváros között.

Az ok a korszerűsítés, a biztosítóberendezések cseréje, valamint egy második sínpárt is kiépítenek a főváros (Kelenföld) és Százhalombatta között, ahol akár a 120 km/h-s sebességet is elérhetik a vonatok.

A MÁV februárban, mikor életbe lépett a vágányzár, még csak június 15-ig jelezte a lezárást, ami alatt egy-egy InterCity-párt kivéve mindenkire pótlóbuszozás várt Százhalombatta és Kelenföld vasútállomás között.

A napokban ugyanakkor megjelent az idei nyári menetrend is, mely a június 16. és augusztus 28-a közötti változásokat (pdf) sorolja - valamint elérhetővé vált az országos menetrend is az előbbi kiegészítésekkel összehangolva (pdf).

Utóbbi 6. oldalán a következő szerepel: "A 2017-2018. évi menetrendi időszakban előre tervezett átszállásos vágányzárak kivonatos jegyzéke".

A legelső bejegyzés a 40a vonalat jelzi, a Kelenföld és Érd állomás közti szakaszon a menetrendben írtak szerint 2018. 02. 26-tól 2018. 12. 08-ig biztosan érvényben marad az átszállás-kényszeres utazás.