Közel 14 millióval tartozik az önkormányzat a Pécsi Harmadik Színháznak

2018. augusztus 27. 13:15 2018. aug. 27. 13:15

Közel 14 millió forinttal még mindig tartozik az önkormányzat a Pécsi Harmadik Színháznak, amely az idei évadban egy új bemutatóval és nyolc régebbi darabbal készül. A befogadószínházi program impozáns, jövő év elején Pintér Béla-maraton is lehet.

Sajtótájékoztatón számolt be a 2018/19-es évadának tervéről hétfőn a Pécsi Harmadik Színház vezetősége.

Mint Vincze János, a teátrum vezetője elmondta, az évadban Schwajda György A szent család című darabja lesz az egyetlen új bemutató, de mellette nyolc régebbi - mint például a Piszkavas - előadásukat is tovább játsszák. A Schwajda-darabban pedig a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész Vári Éva fog színpadra lépni Füsti Molnár Éva, Bánky Gábor és Németh János mellett - tette hozzá.

Simon István gazdasági vezető az évad befogadószínházi oldalát mutatta be: jön a Pannon Várszínház a Csinibaba című filmből készült darabjával, a Spirit Színház Szabó Magda Az ajtó című regényadaptációját hozza el Hegyi Barbara főszereplésével. Ivancsics Ilona színtársulatától pedig egy Jókai Anna-adaptációt lehet majd megnézni. A határon túlról a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház érkezik majd Goldoni Chioggiai csetepaté című darabjával, melyet Sardar Tagirovsky rendezett.

Az évadról részletesebben a színház honlapján lehet olvasni.

Kiss Mónika is fölszólalt a sajtótájékoztatón: mint elmondta, az ismert okok miatt korábban a Zsolnay Negyedben vitt színházi programot most a Harmadik Színházban indítja útjára a Nézőművészeti Főiskola A fajok eredete című darabjával (anno a Zsolnay színházprogramja is ezzel kezdődött). Erre a darabra már az összes jegy elkelt, és alig pár darab van a Nehéz című előadásra is, melyben Mucsi Zoltán és Lázár Kati játszanak.

A tervek szerint a továbbiakban lesz még Az öldöklés istene (benne Herczeg Adriennel, Hevér Gáborral, Péterfy Borival és Szikszai Rémusszal), a Heisenberg (Ullmann Mónikával), a Varsói melódia (melyet Kocsis Gergely rendez, és amelyben Tompos Kátya és Adorjáni Bálint játszanak).

Kiss Mónika hozzátette, tervben van még egy Pintér Béla-maraton megszervezése is dupla előadásokkal (egyelőre a Szutyok és a Kaisers TV, Ungarn című darabokról tudni, hogy lesznek), ez várhatóan jövő év januárjában lehet majd. Ha minden összejön, akkor a darabok mellett kötetbemutató és koncertek is lesznek a programban - sorolta.

Moravetz Levente a Moravetz-produkciók kapcsán elmondta, több darabjuk is bekerül a Harmadik Színházba, illetve a színház lesz a produkciós partner. Tervben van még a 35 éves Villon-estjének leporolása is (Megáldva és leköpve), valamint a szatmárnémeti színházban játszott darabját is szívesen elhozná. Honthy Hanna életéről is szeretne egy darabot színpadra állítani Vermes Tímea és Dévényi Ildikó szereplésével - sorolta a terveket.

Ákli Krisztián, a Pécsi Művészeti Gimnázium tanára az iskolaszínházi részre tért ki: idén egykori tanítványaival egy egyelőre LOV munkacímű darabot terveznek, mely a párkapcsolati létezésről fog szólni - de emellett például a nagy sikerű Klamm háborúja is repertoáron marad.

Vincze János a sajtótájékoztató végén elmondta, ahhoz képest, hogy a Harmadik Színház csak a kiemelt kategóriába tartozik, annyi darabot játszanak, illetve adnak nekik helyet, amely már egy nemzeti színháznak is becsületére válna - és akkor még nem is beszélt a tájolásokról, a vidéki előadásaikról, amely szintén inkább nemzeti színházi feladat lenne. Tavaly 160-nál is több előadás volt a Harmadik Színházban - tette hozzá.

A Pécsi STOP kérdésére, hogy az önkormányzat kifizette-e már az áprilisban még létező, tízmillió forintnál nagyobb tartozását, Vincze János annyit felelt, hogy nem. Nem kívánta az ügyet kommentálni, de hozzátette, a városvezetés közel 14 millió forinttal tartozik még a színháznak. Arra is kitértek Moravetz Leventével, hogy azon önkormányzati ígéret sem látszik teljesülni, miszerint évi 5 millió forinttal támogatja a színházat a városháza.