Vezeti a szavazást, az év fája lehet a havi-hegyi mandula

2018. szeptember 29. 14:17 2018. szept. 29. 14:17

Napokon belül zárul az Év fája verseny szavazása, melnyek élén jelenleg a havi-hegyi mandulafa áll, ezer szavazattal elhúzva a második helyen lévő ceglédberceli kőristől. Október 8-ig lehet voksolni, és nem is árt, nehogy elillanjon a csavarodott törzsű, 19. századi pécsi fa előnye.

A havi-hegyi templom bejárata előtt álló mandulafa még a nyáron került be az Ökotárs Alapítvány Év fája versenyének döntősei közé. A megmérettetés a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A döntősőket egy szakmai zsűri választotta ki, a győztes viszont már közönségszavazás határozza meg.

A szavazás október 8-ig tart, és jelen állás szerint ezer szavazattal vezeti a listát a pécsi mandulafa. A Janus Pannonius Múzeum azonban arra bíztat mindenkit, hogy voksoljanak az utolsó időszakban, hiszen könnyen köddé válhat az előny. Ráadásul a győzelemre esélyes jelölt fát július óta már többször letaszították a trónról a versenyben. Ide kattintva láthatod a döntős fákat, és szavazhatsz.

A 135 év körüli, öreg mandulafát a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe, és a pécsiek nevében szeretné az Év Fájává avatni, ezért nevezte be az Év Fája vetélkedőbe. Most a hazai első helyért van versenyben, ha első lesz, az Európai Év Fája versenybe jutva más országok győztes fáival versenghet ez a látványos környezetébe illő, alakját és kulturális hátterét, jelképiségét figyelembe véve nem hétköznapi mandulafa.