Még a tulajdonos sem lát tisztán a POSZT-ügyben

2018. október 18. 13:56 2018. okt. 18. 13:56

Interjút adott lapunknak Keszég László, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező cég egyik tulajdonos szervezetének, a Magyar Színházi Társaságnak az elnöke. Keszég László szerint mindenképp ki kell vizsgálni a Pécsi STOP által bemutatott, a POSZT körül furcsa pénzügyi dolgokkal terhelt ügyet a tisztánlátás miatt. A pécsi polgármester közben soron kívüli vizsgálatot rendelt el.

Október 12-én mutatta be a Pécsi STOP egy cikkben, hogy az elmúlt két évben a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező cég (POSZF) vezetősége 118 millió forintot csorgatott át egy olyan cégbe (Aktor Kft.), amelyben a vezetőség több tagja is tulajdonos.

Az üggyel kapcsolatban a POSZT-ot szervező cég egyik kisebbségi tulajdonos szervezetének, a Magyar Színházi Társaságnak az elnöke, Keszég László adott interjút lapunknak.

Pécsi STOP: A Magyar Színházi Társaságnak volt-e tudomása az Aktor nevű cégről, és hogy a cég a POSZF-fal áll kapcsolatban?

Keszég László: A cégről volt tudomása a Színházi Társaságnak, amely a POSZF egyik kisebbségi - 16,6 százalékos - tulajdonosa. A Társaságnak az a véleménye, hogy mindenféleképpen ki kellene vizsgálni az ügyet, de úgy, hogy az ártatlanság vélelme - de még Schmitt Pál-i értelemben is: az ártatlanság védelme - mindenkit megillet.

A leghasznosabb az, ha a nyilvános tulajdonosi ülés folyamatát elmondom, de hozzátenném mint tulajdonosnak más papírokba nem volt betekintésem. A legutóbbi ülésen két kompromisszumos döntés született: a többségi tulajdonos (66,7 százalékos) ZSÖK a szakmai tanácsadó testület mandátumát egy, míg a menedzsmentét öt évre szerette volna meghosszabbítani. Végül mind a szakmai, mind pedig a menedzsment kinevezését három-három évre hosszabbították meg.

A harmadik kérés az volt, hogy a felügyelőbizottság (feb) összetétele is változzon meg. Mivel a tulajdonosi ülésen minden döntés 75 százalékos többséggel megszavazható, így ennél a kérdésnél a változás mellett döntött a többségi tulajdonos és az egyik kisebbségi tulajdonos (a Magyar Teátrumi Társaság), míg én nemmel szavaztam - vagyis így lett eldöntve a feb-tagság megváltoztatása.

Ez a Színházi Társaságnak nem felel meg, mert nem delegáltunk így tulajdonképp senkit a felügyelőbizottságba, mivel az a tag, akit én jelöltem, nem került be a testületbe (ő az eddigi feb-tag volt egyébként). Eddig egy ilyen "gentlemen's agreement" keretében a háromfős bizottságba mindegyik tulajdonos egy-egy személyt javasolhatott. A lépés miatt - ami eddig nem fordult elő, hogy két tulajdonostárs a harmadikkal szemben döntött - hogy most a Színházi Társaságnak nincs embere a feb-ben, bennem némi aggály felmerül.

Az Aktor Kft.-ről tudtunk, de a felmerült kérdéseinkre a menedzsment részéről az volt a válasz, hogy a POSZF előző vezetése alatt is bizonyos tevékenységek, amik a POSZT kísérőprogramjaikhoz kapcsolódtak, azok ugyanígy ki voltak szervezve, és hogy az Aktor Kft. még olcsóbban is dolgozik.

Ez ilyen állandó fordulat az elmúlt két és fél év tulajdonosi ülésein, hogy az előző POSZT-vezetés alatt is voltak ilyenek. Az előző tulajdonosi ülésen, ami tavasszal volt, akkor hangzott el a fentebb idézett történet, amit a menedzsment úgy tálalt, hogy nem értik a felmerülő kérdéseket ez ügyben, mert korábban is ez ment, és még spóroltak is a POSZT-nak pénzt. Akkor rákérdeztünk, hogy mégis kaphatnak-e a tulajdonosok betekintést a papírokba, akkor arra kitérő válaszok születtek.

Azóta sem kaptak akkor betekintést a papírokba?

Én nem, személy szerint azóta sem.

Milyen lépéseket tervez az ügyben a Magyar Színházi Társaság?

A társaság részéről fontos kérdés volt, hogy a szakmai tanácsadó testület hosszabban tervezhesse és nyugodtabban folytathassa a munkáját. Ez a kompromisszumos megoldásnak hála megtörtént. Aztán jöttek ezek a cikkek. A Színházi Társaság azon van, hogy minden szükséges vizsgálatot lefolytassanak, amelyekből kiderülhet, hogy mi a tényállás.

A Magyar Szinházi Társaság olyan szakmai ernyőszervezet, mely jelenleg a tradicióján, tapasztalatán és szürkeállományán kívül nem sok hatalommal rendelkezik, mi csak felhívhatjuk a figyelmet arra, hogy itt valamit ki kell vizsgálni. Remélhetőleg ezen vizsgálatok fényében az elnökség is összeül, és figyelni fogja, hogy mik a fejlemények. Tényekben hiányos a tudásunk.

Mely szervezetek kezdhetnek vizsgálódni?

Azok, melyek a pénzt adják POSZT-nak, de a felügyelőbizottság is egy lehetőség. A faramuci a helyzetben az, hogy a tulajdonosi gyűlés nemrég volt, de mi mindenféleképpen kezdeményezni fogjuk, hogy a feb próbáljon olyan tények és tudás birtokába kerülni, amely előre lendíti az ügyet.

Jelen pillanatban még a régi összetételű felügyelőbizottság működik, mert az új tagok december 7-én lépnek be a testületbe a POSZT korábbi közleménye szerint, ha jól tudom.

Ez így van, ám mivel az újak kinevezése már megtörtént, ezt - amióta én benne vagyok a POSZT-ban - mindig figyelembe vették, szóval szerintem ezt a vizsgálatot már az új felügyelőbizottságnak kell kezdeményezni.

Nagyon remélem, hogy mindenkinek az érdeke, hogy ebben az ügyben tisztán lehessen látni.

Soron kívüli vizsgálatot rendel el a POSZT ügyében Páva Zsolt

Az október18-ai pécsi közgyűlésen Kunszt Márta DK-s képviselő kérdezte Páva Zsolt polgármestert, hogy indít-e bármilyen vizsgálatot az önkormányzat a Pécsi STOP cikke nyomán.

Páva Zsolt elmondta, a találkozót szervező cégben kétharmados tulajdonrésszel bír a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK). Emiatt a ZSÖK is ellenőrizni a társaságot, de a POSZF felügyelőbizottsága is, ezen kívül a társaságnak minden évben beszámolót kell készítenie a ZSÖK felé.

Mindezeken túl a Pécsi STOP cikke miatt egy soron kívüli vizsgálat elindítására is felkérte a jegyzőt Páva Zsolt, hogy ne legyen az ügyben a későbbiek során semmilyen félreértés.