Hadházy szerint Szekszárdon is probléma van a szemétszállítással

2018. november 1. 09:06 2018. nov. 1. 09:06

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint Szekszárdon sem viszik el a szelektív hulladékot már egy ideje. A politikus úgy látja, az egész hulladékszállítási ágazatot tudatosan rombolják.

Facebook-posztban számolt be arról Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy Szekszárdon is csalhatatlan jelei vannak annak, hogy nincs minden rendben a szemétszállítással.

A politikus két fotót posztolt, amelyek a szekszárdi sétálóutcán készültek és szeméthalmokat ábrázolnak. A bejegyzésben többek közt azt írta Hadházy Ákos, hogy "a szelektív hulladékot már régen alig ürítik, ha igen, akkor pedig egyszerűen összeöntik az egészet."

Szerinte ez a hulladékkezelési ágazat tudatos rombolása a Fidesz részéről, a háttérben pedig az állhat, hogy megpróbálják kivéreztetni a kisebb szolgáltatókat, hogy a végére három-négy nagyobb cég maradjon csak a piacon - természetesen mindegyik mögött kormányhű oligarchákkal.

A probléma messze nem új keletű, erről árulkodik augusztusi cikkünk.

Ráadásul az is kiderült már korábban, hogy a több milliárd forintból felhúzott, ám nem jól megépített cikói hulladékudvar miatt Szekszárd szemetét nem oda, hanem a Bajától délre fekvő Vaskútra szállítják. Szekszárd és Vaskút közt 52 kilométer van közúton. "Így az önkormányzati tulajdonú, a szekszárdi polgármester által irányított, a cikói lerakatot üzemeltető Re-kom Kft. is teljesen bevétel nélkül maradt" - olvasható a Korrupcióinfó korábbi bejegyzésében.

A politikus úgy látja, Szekszárd és a környező települések esetében már tavaly év végén is lehetett észlelni, hogy nincs minden rendben a hulladékkezeléssel. Ekkor ugyanis több, a tolnai megyeszékhelyhez közel eső település panaszkodott arról, hogy kimaradnak a heti szemétbegyűjtő járatokból. De Hadházy bejegyzése szerint ekkor már Szekszárdon is akadtak olyan utcák, ahol már jó ideje nem gyűjtötték a szemetet.

Van, ahol már bedőlt egy kicsit a szemétszállítás

Pest megye északi és Nógrád megye déli részén a 116 települést ellátó Zöld Híd Kft. pénteken dobta be a gyeplőt, ekkortól már nem voltak hajlandóak a lakosság szemetét elvinni, csak a közintézményekét. Tették mindezt azért, mert az állami kukaholding (a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyongazdálkodási Zrt.) egész egyszerűen sokkal kevesebb pénzt juttatott vissza nekik, mint amennyit ők a lakosság felől vártak. (Két éve, az állami kukaholding indulása óta a helyi szolgáltatók már nem számlázhatnak a lakosok felé, ezt az NHKV vette át - más kérdés, hogy két év alatt sem sikerült a számlázást zökkenőmentesen megoldani.)

A kormány keddre megtalálta a bűnöst, szerintük egy LMP-s politikus keveri a córeszt, szerdán pedig a katasztrófavédelem bejelentette, hogy innentől ők szervezik meg a hulladékszállítást. Ez amúgy a gyakorlatban annyit tett, hogy a katasztrófavédelem felszólította a korábbi szolgáltató Zöld Híd Kft-t, hogy vigye el a szemetet, a kormányzat meg hirtelen fejlesztési és egyéb pénzekből átcsoportosított 26,4 milliárd forintot, hogy ebben az évben már flottul menjen a szemétszállítás az érintett 116 településen.