Tóth: nem a kötelező robot elrendelésére van szükség

2018. november 23. 11:36 2018. nov. 23. 11:36

Kiakadt az MSZP is Kósa ötletén, ami a munkások totális kizsigerelése felé lökné a munka törvénykönyvét. Tóth Bertalan szerint ez rabszolgatörvény, ami tovább ront az ország helyzetén.

Mint ismert, Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes képviselők szültek egy tervezetet a munka törvénykönyve módosítására. Ha nincs kollektív szerződés, akkor a cégek törvényesen évi 250 órában túlóráztathatják a dolgozóikat, ha van, akkor 300-ban, ez a szám most 400-ra nőne. A módosítás a jelenlegi egy helyett hároméves időszakra tenné lehetővé a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó munkaidőkeret kialakítását.

A tervezetet komoly tiltakozási hullám követte. A Vasas Szakszervezet egyértelműen elutasítja a módosítást. A szakszervezet szerint a jelenleg is tapasztalható munkáltatói gyakorlat mellett megengedhetetlen a három éves munkaidőkeret lehetőségének bevezetése. „A munkaerőhiányt ilyen szánalmas eszközökkel pótolni elfogadhatatlan. Nem járulhatunk hozzá a dolgozók fokozódó kizsigereléséhez, munkavégzési képességük romlásához” - szögezte le a szakszervezet.

A Vasas régiós és a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője, Benke Norbert szerint ha ezt tényleg bevezetik, az nagyon súlyos következményekkel járhat. Mint mondta: kevés a melós, több a munka, több a túlóra, több a baleset, a táppénz, tovább nő a fluktuáció, még kevesebb a dolgozó. Ráadásul a tervezetben még több apró kis szemétség van elrejtve, összességében minden benne van, ami a dolgozók teljes kizsigereléséhez kell.

Az ügyben megszólalt az MSZP elnöke is. Tóth Bertalan szerint egy rabszolgatörvény elfogadásával nem fog megoldódni a munkaerőhiány.

„Elfogadhatatlan, hogy amíg a visegrádi országok lehagytak minket a bérek tekintetében is, addig a Fidesz a munkaerőhiányt a túlóra megnövelésével, kötelező robot elrendelésével akarja enyhíteni.

A munka törvénykönyvének újabb munkavállaló-ellenes változtatása helyett az elnyomó hatalomnak azon kellene dolgoznia, hogy kezelje a kivándorlási válságot, ami a munkaerőhiány legfőbb oka.”

- mondta Tóth. Az MSZP elnöke leszögezte: álláspontjuk szerint nem a kötelező robot elrendelésére van szükség, hanem a munka törvénykönyvének átalakítására, és a fizetések komoly emelésére. Ha még jobban megpróbálják kizsigerelni a dolgozókat, akkor még többen fogják elhagyni hazánkat és tovább fog növekedni az elvándorlás és a munkaerőhiány.

A pártelnök kijelentette: támogatják a szakszervezeteket ebben a harcban is.