Megmenekültek a magyar diákok a nulladik évfolyamtól

2018. november 23. 16:09 2018. nov. 23. 16:09

Kihúzták a Nemzeti Alaptanterv átdolgozott tervezetéből a felkészítő évfolyam tervét, azaz megmarad nyolcosztályosnak az általános iskola. A "nulladik évfolyam" tervét a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület és a Civil Közoktatási Platform is bírálta.

Idén szeptember elején hozták nyilvánosságra az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét, melyben szó volt egy olyan, kvázi nulladik évfolyamról, melyet az óvoda utolsó éve és az alapfokú képzés első nevelési-oktatási szakaszának kezdete - azaz a nagycsoport és az első osztály - közé szúrtak volna be.

Az Eduline november 23-i cikke szerint azonban mégsem lesz ilyen módon kilenc éves az általános iskola, a nulladik évfolyamról szóló részt kihúzták az új NAT átdolgozott tervezetéből. A lap felidézte, a tervet több szakmai szervezet bírálta. A Civil Közoktatási Platform szerint a „lemaradó, problematikus gyerekek” számára az iskolában szervezett felkészítő évfolyam szegregációt eredményez, megbélyegzi a benne résztvevőket, akár egy egész életre maradandó károsodást okozhat személyiségfejlődésükben.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület azt nyilatkozta korábban, hogy az előkészítő évfolyam ötlete figyelmen kívül hagyja a gyerekek érdekeit, sőt az óvodák és óvodapedagógusok munkáját is megkérdőjelezi.

A kilencéves általános iskola ötlete egyébként már 2017 tavaszán előkerült. Az akkor még oktatási államtitkár, jelenleg buszflottafejlesztésről beszélő innovációs és technológiai miniszter Palkovics László anno azt mondta, az új rendszert már 2019-ben bevezetnék, a plusz egy évfolyamot pedig az óvoda és az általános iskola közé illesztenék, a gyerekek többségének a tanulási képességeit ez ugyanis jelentősen javítaná. Hozzátette: hasonló rendszer működik Németországban, Finnországban és Franciaországban, ezek az országok a PISA-felméréseken éppen azért teljesítenek jól, mert az alapkészségek fejlesztésére több időt szánnak.