Az utolsó pillanatban is erősített a Fidesz a rabszolgatörvényen

2018. december 7. 09:18 2018. dec. 7. 09:18

Bár a Parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága könnyített volna egy kicsit a Munka törvénykönyvének fideszes módosítóján, végül a törvényalkotási bizottság bekeményített: kollektív szerződés sem kell az évi túlórakeret 400 órásra növeléséhez.

A hvg.hu cikke szerint csütörtök este újabbat módosítottak a Munka törvénykönyvéhez Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők által nemrég benyújtott módosító indítványon.

A lap szerint a héten úgy tűnt, hogy némi enyhítést enged a kormánypárt a rabszolgatörvénynek nevezett módosításon, mivel a szakszervezetek egyként hördültek fel a túlórák évi 400 órára emelése és a 12 helyett 36 hónapra növelt munkaidőkeret ötletén.

A Parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága ezért azt találta ki, hogy a maximum 250 órás túlóra megmarad általános szabályként, és csak kollektív szerződés esetén engedett volna 300 helyett 400 túlórát (a jelenleg hatályos törvény szerint maximum 300 órára lehet emelni a túlórázást).

Ám csütörtök este a Hende Csaba volt honvédelmi miniszter által vezetett törvényalkotási főbizottság ismét bekeményített: bár alapnak megmarad a 250 óra - kollektív szerződés esetén 300 óra - a túlóráknál, ám ezt a a munkavállaló és a munkáltató egyéni megállapodása hatására - kollektív szerződés dacára is - 400 órára lehet emelni. Ezt "önként vállalt túlmunkának" neveznék.

"Vagyis a kiszolgáltatott dolgozók egyénileg egyezhetnek bele önként vagy kényszerből a még több munkába, és a szakszervezet ebbe ott se szólhat bele, ahol van kollektív szerződés. Ez tehát az a végső alakja a szövegnek, erről dönt a plenáris ülés december 12-én.

A másik vitatott kérdésben, hogy a munkaidőkeret akár 3 év is lehet, és csak ennyi idő után számolják ki, hogy túlórázott-e valaki, semmi nem változott" - olvasható a cikkben.

Minderről december 12-én szavaz az országgyűlés.

A módosítás miatt december 8-án a fővárosban tüntetés, 7-én Veszprémben, 10-én pedig Győrben és Pécsen lesznek félpályás útlezárások.