19-szer keres többet egy miniszter a magyar átlagnál

2018. december 7. 10:51 2018. dec. 7. 10:51

Egy év alatt átlagosan 116 százalékkal emelkedtek az állami vezetők bérei, Süli János atomügyi miniszter például három és félszer kaszál többet, mint tavaly.

Az Mfor.hu készített egy összegzést a K-Monitor adataira támaszkodva, hogy mekkora lábon is élnek a vezetőink. Felidézték, augusztusban kollektívan megemelték a parlamenti képviselők fizetését, összességében pedig egy év alatt atlagosan 116 százalékos béremelkedés történt az állami vezetők tekintetében.

A bérlottó két nyertese Bártfai-Mager Andrea és Süli János, az ő havi bruttó 5 millió forintos fizetésük 354 százalékkal haladja meg az előző évit. Vízkelety Mariann és Völner Pál sem idegeskedhet, hogy nincs mit hó végén a tejbe aprítani: 273 százalékkal vastagabb a pénztárcájuk a tavalyihoz képest, ez havi 1,3 millió forintot jelent.

A lap megjegyezte, azok, akik országgyűlési képviselői posztot is betöltenek, még számolhatnak a bruttó 891 ezer forintos juttatással. Süli Jánosra igaz ez, így havi bruttó 5,8 milliót kaszál, amiből körülbelül 4 milliót haza is visz. A cikk szerint a miniszterek minimum 1,77 milliót, az államtitkárok pedig nettó 1,4 milliót keresnek.

Ha ebből nem lenne egyértelmű, hogy kedves vezetőink más galaxisban laknak a pénzügyeket (is) tekintve, az Mfor alábbi összehasonlítása mindennél beszédesebb:

a két térca nélküli miniszter 22-szer, a miniszterek 19-szer, az államtitkárok pedig 6-szor többet kapnak kézhez munkájukért, mint az országos átlag, ami a KSH friss adatai szerint bruttó 324 100 forint, a nettó, ami a levonások után marad, pedig 215 500 forint.