Akkorát dolgozott a Pécsi Értéktár Bizottság idén, mint a pinty

2018. december 7. 15:01 2018. dec. 7. 15:01

Szinte számolatlanul kerültek be 2018-ban a pécsi értéktárba a helyi értékek, alig győztük kapkodni a fejünket a lista láttán.

Előterjesztésben számolt be idei munkájáról a pécsi önkormányzat alá tartozó Pécsi Értéktár Bizottság.

Az előterjesztés elején összefoglalják, hogy a bizottság a létét többek közt a 2012. évi XXX. törvénynek (a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról), valamint egy 2013-as kormányrendeletnek (és az ebből fakadó helyi rendeletnek) köszönheti létezését.

"A Pécsi Értéktár Bizottság feladata, hogy megszervezze a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítását, létrehozza a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteményt. A Pécsi Értéktár Bizottság 2018-ban négy alkalommal ülésezett.

Munkája során előtérbe került a Pécsi Értéktárba felvett értékek rendszerezése, valamint ennek széles körben való népszerűsítése.

A Bizottság 3/2018. (III.14.) számú határozatával döntést hozott arról, hogy a Pécsi Értéktár egyes elemeit részletes ismertetővel, fotóval illusztrálva megjelenítse a város honlapján, megismerhetővé és közkinccsé téve ezáltal a helyi értékeket. A rendszerezés során újabb igények merültek fel a népszerűsítés elősegítése érdekében, melyekkel kapcsolatban az egyeztetések még folyamatban vannak" - olvasható az előterjesztésben.

Nem is húznánk tovább az időt, dobpörgés és fanfárok hangja mellett íme, ezzel foglalkozott idén a Pécsi Értéktár Bizottság:

felvette a helyi értékek közé a Magyar Pálos Rendet, mint kulturális örökséget. (Nagyon helyesen, tegyük hozzá, a pálos rend az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, Pécsen is sok száz éve jelen vannak kisebb-nagyobb megszakítással.)

Erről még november végén határozott a bizottság, de majd a közgyűlésnek sem árt rábólintania.

Az előterjesztés szerint a Pálos Rend felvétele kapcsán felmerült, hogy "egyéb pécsi vonatkozású szerzetesrendek is - pécsi értékként - méltán helyet kapjanak a Pécsi Értéktárban. Az erre vonatkozó tárgyalások és egyeztetések még folyamatban vannak."