Tűzoltók: ha ezekre figyelsz, nem lesz horror a karácsony

2018. december 24. 11:55 2018. dec. 24. 11:55

A karácsony az év egyik legtűzveszélyesebb időszaka, ezért minden egyes fenyőillatú ünnep alkalmával hasznos tanácsokat adva próbál megóvni mindenkit a tűzoltóság attól, hogy váratlan vendégek érkezzenek hozzájuk, sugárcsővel a kézben. Mutatjuk, mire figyelj, és ha ügyes vagy, maximum a gyomrod ég majd az ünnepi kajaorgia miatt.

Egy karácsonyfatűz nem csak az ünnep hangulatát teheti tönkre, de komoly károkat okozhat a lakásban, az égési sérülésekről nem is beszélve. Az esetek többségében a felügyelet nélkül hagyott gyertyák és izzósorok okozzák a tüzet a lakásokban. Néhány biztonsági szabály betartásával megelőzhetőek a tűzesetek - áll a Baranya Megyei Katasztrófavédelem felhívásában.

A gyertyák, mécsesek és az adventi koszorú is lehet tűz forrása. Győződjünk meg arról, hogy a gyertya stabilan áll, nem tud felborulni, illetve tegyünk fém tálcát alá, hogy ha mégis felborulna, a láng ne gyújthasson meg semmit. A gyertyát, adventi koszorút ne helyezzük éghető anyagok közelébe.

Ügyeljünk arra is, hogy a karácsonyfát megfelelően rögzítsük, és ne álljon túl közel a függönyhöz, dekorációhoz, mert a tűz pillanatok alatt elterjedhet ezeken keresztül a szobában.

A kiszáradt karácsonyfa rendkívül gyúlékony, ne használjunk a közelében gyertyát, nyílt lángot. Ügyeljünk arra, hogy éghető karácsonyfadíszek közelébe lehetőleg ne tegyünk csillagszórót.

A csillagszórókat kellő körültekintéssel helyezzük el, ne érjen a tűlevelekhez, díszekhez! Csillagszóró használatakor jó, ha kéznél van egy pohár víz arra az esetre, ha a szikra esetleg egy ajándék csomagolópapírjára hullana.

A karácsonyfát és más dekorációkat is legalább egy méter távolságra helyezzük el a fűtőtesttől, valamint tartsuk távol a gyúlékony anyagoktól (függöny, ruhaneműk, kanapé, stb.). Minél kevesebb gyúlékony anyag legyen a karácsonyfa körül.

Soha ne hagyjunk egy percre sem őrizetlenül lángot.

Ha gyanús az izzósor, akkor inkább hanyagoljuk, akkor használjuk, ha minőségi szabvánnyal ellátott termékről van szó.