Húszmillióba kerül a pécsi önkormányzati autóflotta fenntartása

2019. január 2. 11:45 2019. jan. 2. 11:45

Tíz autója van a pécsi önkormányzatnak, amelyek fenntartására saját bevallásuk szerint évi 20 millió forintot fordítanak. Szekszárdon még ennél is nagyobb a flotta, a kaposvári viszont csak a pécsi fele.

A Népszava kérte ki a 23 megyei jogú város önkormányzatától még novemberben, hogy adott településen hány darab autó tartozik a helyhatóságok alá, és hogy erre mennyit is költenek. A lap arra is rékérdezett, hogy a polgármesterek milyen gépjárműveket használnak. A lapnak a 23 városból 20 válaszolt érdemben.

A baranyai megyeszékhely önkormányzatának 10 autója van, ezekre évi 20 millió forintot költenek - ebbe az összegbe a benzinpénz is bele van számolva.

Páva és a polgármesteri autó kalandjai

A pécsi polgármester, Páva Zsolt egy Volvo S80-as típusú járművet használ, erről még a Pécsi STOP derítette ki 2015-ben, hogy gyanúsan egyezett az önkormányzat kiírása egy korábbi fideszes képviselő által vezetett pécsi autóház kínálatában írtakkal. A luxusautó nettó 12,145 millióba került, az ára azonban az áfával együtt már 15 millió forint fölött volt.

2015-ben mégis úgy írta ki a polgármesteri és alpolgármesteri autók lecserélésére a meghívásos közbeszerzést az önkormányzat, hogy egy kicsivel 25 millió forint alatt maradt (25 millió fölött már nyílt közbeszerzést kellett volna hirdetni). Az önkormányzat a gyanús egyezéseket többek közt úgy próbálta hárítani, hogy Toller László néhai polgármester esetével példálózott.

Páva Zsolt hivatali autója annyira luxus, hogy egy időben még kék Kojak-lámpája is volt, a Magasház bontásának kezdetén is ezzel villogott. Ez sokaknak szemet szúrt, a rendőrség pedig eljárást is indított - noha az önkormányzat azt állította, hogy a rendőrség engedélyezte a lámpát Pávának. Az ügy végén a polgármester 40 ezer forintos büntetést fizetett.

Kaposváron az önkormányzat alátartozó flotta 5 autóból áll a Népszava cikke szerint, 5,7 millióba kerül az éves fenntartásuk (üzemanyag-költséggel együtt), Szita Károly fideszes polgármester pedig egy 2017-es Skoda Superb típusú autóval közlekedik.

Szekszárdon a flotta 18 autóból áll, erre évi 23,4 millió forintot költ el az önkormányzat (benzinpénzzel együtt), Ács Rezső fideszes polgármester ugyancsak egy Skoda Superbet használ, de egy 2015-ös modellt.