Elzárná Kozármisleny előtt az ÁSZ az állami pénzcsapot

2019. január 11. 14:56 2019. jan. 11. 14:56

Kezdeményezte az Állami Számvevőszék a kozármislenyi önkormányzat államháztartásból származó támogatásai folyósításának felfüggesztését. A szerv állítása által talált hiányosságokat a kisváros polgármestere cáfolta.

Az ÁSZ döntését a Szabad Pécs szúrta ki a számvevőszék honlapján, ahová január 9-én került fel a szöveg.

"Az Állami Számvevőszék Kozármisleny Város Önkormányzatánál az ellenőrzés során feltárta, hogy az önkormányzatnál nem volt biztosított az átláthatóság, elszámoltathatóság, a közpénzfelhasználás szabályossága és a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodás, ezért az ÁSZ kezdeményezte az önkormányzat államháztartásból származó támogatásai folyósításának felfüggesztését.

Az Állami Számvevőszék „Az önkormányzatok ellenőrzése – Integritás és belső kontrollrendszer" címmel ellenőrzést folytatott le Kozármisleny Város Önkormányzatánál. Az ellenőrzés megállapította a szervezeti és működési szabályzat és a gazdálkodási jogkörök nyilvántartásának hiányát, amely alapján fennáll a vonatkozó szabályok megsértésével történő károkozás veszélye, a törvényes gazdálkodás feltételeinek hiányában a pénzeszközök rendeltetésellenes felhasználása. Ezért az ÁSZ az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI törvény 31. § (1) bekezdés b) pontja alapján kezdeményezte az illetékes hatóságnál Kozármisleny Város Önkormányzata esetében az államháztartásból származó támogatások folyósításának felfüggesztését."

- írta a szerv.

A Szabad Pécsnek Bíró Károly független polgármester azt mondta, az ÁSZ július 13-a óta vizsgálódik az önkormányzatnál, de a vizsgálat tudomása szerint még nem zárult le. A cikk szerint az ÁSZ az ellenőrzés során két, a Kozármislenyi Közös Önkormányzati Hivatal munkáját szabályozó dokumentum hiányát állapították meg, mely téves adatokon alapulhat, hiszen azok rendelkezésre állnak. Bíró állítása szerint azokat az Állami Számvevőszéknek megküldték, ezt jelezték is az Állami Számvevőszék elnökének.

A cikk szerint a számvevőszék egyrészt azt kifogásolta, hogy a kozármisleniy polgármesteri hivatal nem rendelkezik az alapvető feladatokat, felelősségi szabályokat rögzítő SZMSZ-szel. Másrészt úgy látta, hogy a hivatal nem gondoskodott naprakész nyilvántartás vezetéséről a kötelezettségvállalásra, pénzügyi ellenjegyzésre, teljesítés igazolására, érvényesítésre, utalványozásra jogosult személyekről és aláírás-mintájukról.

A kozármislenyi jegyző 2018. december 27-én válaszlevelet küldött a szervnek, cáfolva a felróttakat. január elején viszont megint levelet kapott az önkormányzat, melyben ismét felszólították őket a hiányosságok pótlására. A hivatal megint elküldte a hiányolt dokumentumokat, választ viszont azóta sem kaptak.

Bíró Károly szerint eddig még minden támogatást megkapott a város, egyelőre nem lépett életbe az ÁSZ által belengetett szankció.

A Szabad Pécs megjegyzi, Bíró független polgármesterként vezeti a települést 2014 óta, miután csúnyán elverte a fideszes jelöltet. A lap szerint a város vezetője sokaknak szúrja a szemét kormánypárti oldalról, idén októberben kiebrudalnák székéből.