Ismét a bíróság előtt a siklósnagyfalui polgármester ügye

2019. január 13. 08:27 2019. jan. 13. 08:27

2019 januárjában folytatódik Kosztics József siklósnagyfalui polgármesternek és társainak a pere, mely során költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják őket.

A 2011-ig visszanyúló ügyről legutóbb 2018 májusában írtunk, de még nincs vége, olyannyira, hogy a Pécsi Törvényszék tájékoztatása szerint január 15-én ismét tárgyalnak az ügyben.

A vádirat felidézi, Kosztics 2011 óta vezeti a dél-baranyai települést. A község önkormányzata 2011. évben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumához 2011. évben beterjesztett pályázattal az önkormányzat 17 millió forint támogatást igényelt, a község alsó tagozatos iskolájának újraindítása címén. A támogatási szerződés megkötését követően a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére.

A megállapodás megkötésekor ezen gazdasági társaság nem létezett, azt utólagosan hozták létre valótlan tartalmú számlák létrehozására. A másodrendű vádlott cége nevében közel 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik kft-től is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát, melyek szerint a cégek az iskola felújításában részt vettek, ott munkát végeztek. A polgármester ezen számlákat a minisztériumhoz benyújtotta, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek. Ezen számlák azonban valótlan tartalmúak voltak, ugyanis a munkákat már korábban, más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat korábban már igénybe vett állami támogatást.

A polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is kötött szerződést a kistérségi startmunka mintaprogramban való részvételről. Ezen pályázattal kapcsolatban a polgármester szintén benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított valótlan tartalmú számlákat, mely alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

A pályázatokon kívül a polgármester mintegy 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól mely vonatkozásában a másodrendű vádlott cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat helyezte az önkormányzat könyvelésébe. Ezen számlák földmunkákról, építési tevékenységről szólnak, mely munkákat azonban a másodrendű vádlott cége nem végezte el. A polgármester által elkövetett bűncselekményekben a vádlott-társak bűnsegédként vettek részt.