Az érintése is gyógyít a pécsi hastáncdívának

2019. január 30. 10:56 2019. jan. 30. 10:56

Majdnem kilenc éve találkoztam először Gyenis Bogival a 48-as téren, ahol éppen katonai hagyományőrzők felvonulása készülődött, ő pedig hősiesen tartotta a lelket egy csapatnyi, addigra teljesen összefagyott római légiósban. Fellépni is aznap láttam először, ahogy előtte azt sem tudtam, hogy létezik törzsi fúziósnak nevezett tánc. Idehaza viszont a stílus meghatározó egyénisége lett, miközben kínai táncot tanít gyerekeknek, de pilates órákat is tart, aminek a gyógyító erejét először saját magán próbálta ki. Gyenis Bogival saját mozgás- és táncszentélyében készítettünk interjút.

Pécsi STOP: Gyermekkori szerelem a tánc?

Gyenis Bogi: Hatéves koromban kezdtem táncolni jazzbalettet, ami tizen-pár évig tartott, ekkor cseh tanárom hazautazott. Utána nem is nagyon tudtam mit kezdeni magammal, jógázni, majd taichizni kezdtem, utóbbiban főleg a kecses, táncszerű mozgás fogott meg. Komolyan elmélyültem benne és nagyon megszerettem, sikerült egy Európa kupán a negyedik helyet megszereznem. Aztán az a tanárom is elment, ennek is vége szakadt. A hastáncot ezután, 2005-ben próbáltam ki, és nagy szerelem lett belőle.

Ma már erről az oldaladról ismernek a legtöbben, te a törzsi fúziós stílust űzöd. Nagyon sokféle hastánc létezik?

Amikor kimondod, hogy hastánc, általában mindenki a hagyományosra gondol, de a fúziós is egyre ismertebb. Az utóbbiban is az arab hastánc az alap, de beengedünk más mozdulatokat is. Nehéz is a fúzió határát meghúzni, de általában keleti mozgásokkal vegyül.

Hogy lehet megkülönböztetni a fúziós táncost a hagyományos hastáncostól, ha nem értünk a keleti tánckultúrához?

Én törzsi fúziós táncos vagyok. Ezen belül is van a népies vonal, ahol szeretjük a hosszú szoknyát, a sok ékszert, abból is a mattabb, rusztikusabb darabokat, a rengeteg virágot a hajban. Mindig vannak új trendek a táncban, táncolok modern stílusban is, ehhez kevesebb ékszer társul és nadrág, vagy rövid szoknya. Azért választottam ezt a táncot, mert itt egészen sokféle nőt tudok megjeleníteni a színpadon. Ha akarom, a harcos vagyok, ha akarom, a csábító, a fájdalmas nő, sokkal szélesebb skálát találtam itt, mint a hagyományos hastáncban.

Egyedül, párosban vagy csoportosan lépsz-léptek fel, jellemzően idehaza, vagy külföldre is jártok?

Van egy fellépőcsoportom, változó, hogy négyen-öten vagyunk a színpadon, duóban vagy szólóban táncolok. A legjellemzőbb az utóbbi kettő. A mostani csoport nagyjából öt éve együtt van, össze is szoktunk, nagyon jó az együttműködés. Itthon lépünk fel, ott, ahová hívnak, de már a fővárosi fesztiválok is önköltségesek, külföldre meg emiatt végképp nem járunk. Most szervezek egy haflát, egy táncos találkozót az ANK-ban február 2-án, a Pécs környékén élő összes hastáncost meghívom rá. Itt mindenki bemutatkozhat, elhozhatja a fellépőcsoportját, akkor is, ha egyébként nincsenek színpadhoz szokva.

Mekkora az érdeklődés a hastánc iránt?

Valamelyest csökkent az elmúlt években, de ez most mindenféle táncra igaz, alábbhagyott ennek a divatja.

Bár a hastáncról ismernek ma a legtöbben, már nem csak ezzel foglalkozol. Hogy talált hozzád utat a pilates?

Bár a hastánc rengeteg izmot megmozgat, amit más tevékenység nem, sajnos nem véd meg a gerincbántalmaktól. Gerincsérvem lett, amivel három évig szenvedtem, huszonnégy órás fájdalmaim voltak. Szinte mindent kipróbáltam, ami másnak már segített, de sem a gyógytorna, sem a jóga nem használt. Végül egy gyógytornász küldött el pilatesre, mert szerinte a mélyizmok erősítésére volt szükség. Pár hónap alatt éreztem, hogy használ, úgy jártam oda, mintha fájdalomcsillapítót szednék. Nagyjából másfél év alatt sikerült meggyógyulnom. Úgy döntöttem, nekem erről mindent tudnom kell, ezért mélyedtem el benne teljesen.

Ami annyira jól sikerült, hogy ma már oktatod és edzéseket is tartasz. A teljesen mozgásidegen embereknek mit mondanál a pilatesről?

Igen, több mint egy éve tanítok. Ez egy olyan mozgásforma, ami az egész testet átmozgatja. Fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyt, az ízületi mozgékonyságot. A legfontosabb szerintem, hogy ez egy mélyizom-erősítő torna, ami elsősorban a gerincre, a vázizmokra koncentrál. Nem növeli feleslegesen a felszíni izomtömeget, de ettől még alakformáló, rugalmasságot ad és szép tartást. Nagyon komolyan segít a hát- és derékfájdalmak tartós leküzdésében. Mivel nekem három évnyi szinte folyamatos szenvedés után segített, őszintén tudok hinni benne.

A középkori kínpadra emlékeztető ágy, amin az edzések egy része folyik, miben segít?

Sokan azt hiszik, hogy a simán talajon, matracon végzett gyakorlatok könnyebbek, valójában ez a speciális ágy nagyban segíti a mozgást, rugókkal állítható az ellenállás erőssége. Elsősorban a test központját segítenek erősíteni, ahonnan normális esetben minden mozgás indul, és a kínpadszerű kinézetével ellentétben kíméli az ízületeket.

Ez a pilates ilyen csajos dolog, nem?

A legtöbben azt hiszik, pedig még a mozgásforma névadó ötletgazdája is férfi volt, a legnagyobb hírű oktatók ma is azok. Ennek ellenére hozzám valóban egyetlen férfi jár, a többiek mind nők. Furcsa, mert sokan összekeverik a jógával, ahova meg igenis járnak pasik, pilatesre meg mégsem. Voltaképpen teljesen érthetetlen ez. Pedig a gerincbántalmak és többi vázizom-probléma mindkét nemet ugyanúgy érinti.

Kanyarodjunk vissza a tánchoz, hiszen mindemellett kínai táncot is tanítasz gyerekeknek. Ez hogy jött?

Úgy, hogy megkeresett a pécsi Konfuciusz Intézet, hogy szükségük lenne egy tánctanárra. Először persze nekem kellett megtanulnom a táncot. Most már egy éve tanítom a gyerekeket, a koreográfiát február negyedikén itt Pécsett fogják előadni.