Zrínyi most büszke lenne városára

2019. január 31. 11:05 2019. jan. 31. 11:05

Szigetváron mindjárt két előterjesztésre is rábólintott csütörtökön délelőtt a képviselő-testület, amely nemet mond a rabszolgatörvényre.

Mint ismert, Szigetváron is több politikai erő jelezte, hogy nem kérnek a rabszolgatörvény áldásos hatásaiból.

Az MSZP, a DK, az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezete (ÉDSZ) és az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) helyi szervezete levélben fordult január elején a város független polgármesteréhez, Vass Péterhez, valamint a képviselő-testülethez, hogy ne alkalmazzák a módosítást az önkormányzati cégeknél.

Arra is felkérték a grémiumot, hogy tegyenek ajánlást a városban működő minden vállalkozásnak a törvény elutasítására. Sőt arra is, hogy a testület szólítsa fel a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Nagy Csabát arra, hogy tegyen lépéseket a törvény visszavonására.

A Szigetvári Emberekért Egyesület szintén arra kérte a város vezetőit, hogy az önkormányzati cégeknél ne alkalmazzák a törvény rendelkezéseit.

A kisváros képviselő-testülete csütörtökön reggel ülésezett, és el is fogadta mind a két előterjesztést, ezzel Baranyában elsőként utasították el önkormányzati szinten a rabszolgatörvényt, mégpedig mindjárt duplán.

Ez azért is érdekes lehet, mert három megyei kormányhivatal szerdán jelentette be, hogy vizsgálni fogják az ilyen önkormányzati rendeletek törvényességét. Nem teljesen véletlenül éppen annak a három megyének a kinyújtott állami keze vizsgálódik, ahol már fogadtak el ilyen döntést, többek között a Tolna megyei, ahol Dombóvár csatlakozott, mi több, előbb fogadta el a maga határozatát, mint a mozgalmat elindító Botka László vezette Szeged.

Nagy kérdés, ha ugyan az, hogy mit lép most a baranyai kormányhivatal.