Szeles hétkezdés, záporos folytatás - mutatjuk, mire számíts

2019. március 3. 12:13 2019. márc. 3. 12:13

Erős széllel érkezhet március első hétfője, emiatt több megyére figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A folytatásban felhős, záporos napok érkeznek, de akár 20 fok is lehet.

Hétfőn napközben változóan felhős időre számíthatunk többórás napsütéssel, számottevő csapadék nélkül - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzésében. Késő délutántól nyugat felől erős felhősödés kezdődik, és estétől a Dunántúlon már egyre több helyen valószínű eső, zápor.

A meteorológiai szolgálat szerint a hét első munkanapján sokfelé lesz erős, helyenként viharos a déli, délnyugati szél, mely a Kisalföldön este északnyugatira fordul. Emiatt több megyére figyelmeztetést adtak ki, a Dél-Dunántúlon Somogy ígérkezik a leghuzatosabbnak.

A szél dacára nem lesz hideg. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén többnyire 13 és 20 fok között valószínű, de elsősorban az Alpokalján 20 fok fölé is felmelegedhet a levegő.

Felhők, záporok a folytatásban

Kedden eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd felszakadozik, csökken a felhőzet, és felhőátvonulásokra számíthatunk. Kezdetben főként délen lehet még eső, később elszórtan fordulhatnak elő futó záporok. Többfelé lesz erős a nyugati szél, amelyet főként az északi megyékben viharos lökések is kísérhetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.

Szerdán a szakemberek szerint gyengén és erősen felhős időszakok egyaránt várhatók, hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett. Északkeleten helyenként kisebb eső, záporeső előfordulhat. Többfelé megerősödik a délire forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Csütörtökön közepesen és erősen felhős időszakok váltakozására van kilátás, a Dunántúlon egyre több helyen fordulhat elő eső, záporeső. Sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14 és 20 fok között várható.

Pénteken többnyire erősen felhős időre számíthatunk, inkább csak rövidebb időre süthet ki a nap. Szórványosan valószínű eső, zápor. Többfelé erős, helyenként viharos lökések kísérhetik az északnyugatira forduló szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 17 fok között várható.