Várhatóan idén sem lesz semmi a Magasház helyére tervezett parkból

2019. április 1. 15:25 2019. ápr. 1. 15:25

Nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre nem lesz semmi a Magasház helyére tervezett parkból, az önkormányzat már a harmadik közbeszerzés eredményét várja, mert az előzőeknél mindig a meglévő összegnél magasabb árajánlatok érkeztek. Azt sem tudni, hogy mikor lesz így bármi a beruházásból.

Vasárnap cikkeztünk arról, hogy Csizi Péter akkor még fideszes országgyűlési képviselő és Fazekas Orsolya fideszes önkormányzati képviselő 2016. novemberi ígérete szerint tavaly tavasszal kellett volna elkészülnie a Magasház helyére tervezett parknak - ám ebből semmi sem lett még egy évvel később sem.

A pécsi önkormányzatot is megkerestük, hogy rákérdezzünk, hogyan áll a beruházás, van-e már kivitelező, kell-e pluszforrást hozzátenni, stb.

A városházán keresztül Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezetője válaszolt a Pécsi STOP-nak.

Mint leírta, "jelenleg is tart a harmadik kivitelezési közbeszerzési eljárás, így most sem lehet megnevezni a kivitelező céget."

A Városfejlesztési Zrt. vezetője szerint "az eddigi közbeszerzéseken túlzottan magas árakon vállalták volna csak a kivitelezést a jelentkezők. A közbeszerzési törvény értelmében ezdiáig minden eljárás úgynevezett nyílt eljárás keretében zajlott, melynek a jogszabályban előírt lebonyolítása és uniós elszámolhatósági ellenőrzése igen hosszú időt vesz igénybe. Emiatt húzódott el a közbeszerzési eljárás lebonyolítása."

Azon kérdésünkre, hogy mennyi pluszforrást kell hozzátenni a projektre betervezett 134 millió forinthoz, és hogy ezt honnan szerzi meg az önkormányzat, arra a következő választ kaptuk Merza Pétertől:

"Erről csak akkor lehet nyilatkozni, ha a most folyamatban lévő eljárás lezárul. Reális forráshiány esetén az uniós pályázati rendszeren belül majd úgynevezett ráemelési eljárás keretében kérvényezheti a most futó eljárás zárását követően. Ki kell hangsúlyozni, hogy ezidáig minden esetben megkapta Pécs városa ezeket az ún. ráemelési összegeket, összegszerűségében a kért ráemelések 98 százalékát biztosította a kormány a pályázati rendszeren keresztül."

Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mikor indulhat el, illetve fejeződhet be a Magasház helyére tervezett park, kávézó és játszótér fejlesztése. Mint ahogy arról sincs információ, hogy ez végül mennyivel fog többe kerülni, mint a pár éve beállított 134 millió forintos kivitelezési összeg (ami amúgy uniós forrásból érkezik).