Megegyezés vagy végjáték? Magasra csaptak a hullámok Mellár mondatai körül

2019. április 26. 16:07 2019. ápr. 26. 16:07

Jókora politikai vihart kavartak Mellár Tamás médiában elejtett mondatai, egyre-másra születnek a reakciók. Az MSZP elnökhelyettese szerint továbbra is a választók érdeke, hogy egy jelölt álljon a Fideszével szemben, Kóbor József (LMP) szerint egy friss koordinációt próbál szétverni Mellár, Márki-Zay még bízik a megegyezésben, de Péterffy Attila szerint a parlamenti képviselő egyszerűen becsapta a választóit.

„A pécsiek Péterffy Attilát akarják polgármesternek és meg is fogják választani”

Ezt már Szakács László, az MSZP elnökhelyettese mondta az ATV Start című műsorában pénteken. Hozzátette: bízik abban, hogy Mellár Tamás és a nevével fémjelzett Mindenki Pécsért Egyesület – akik sajtóhírek szerint az őszi önkormányzati választáson minden pécsi körzetben saját jelöltet akarnak indítani – meggondolja magát.

Szakács azt mondta: a pártok és több civil szervezet is jelezte: mindannyiuk érdeke, hogy minden pécsi körzetben egy ellenzéki jelölt induljon egy kormánypárti ellen, és hogy független polgármester-jelöltet találjanak, aki mögé be lehet állni.

A jelöltet meg is találták Péterffy Attila személyében, s idén január 4-én be is jelentették, hogy őt támogatja az MSZP, a DK és a Momentum is. Továbbá az LMP és a Jobbik is kinyilvánították, hogy egy jelöltet szeretnének a Fidesszel szemben – írta a Hírklikk.

Kóbor: Mellárék szét akarják venni az éppen létrejött koordinációt

Kóbor József, az LMP pécsi politikusa a SzabadPécs cikke alatti Facebook-bejegyzéshez írt kommentjében osztotta meg véleményét Mellár Tamás a "mi támogatjuk a ti kevésbé alkalmas embereteket az egyik körzetben, cserébe viszont ti is támogassátok a mi kevésbé alkalmas emberünket a másik körzetben” elnevezésű ellenzéki mutyiban sem én, sem a Mindenki Pécsért Egyesület nem vett és nem is fog részt venni" gondolatával kapcsolatban.

„A gond ezzel a megjegyzéssel az, hogy Mellár Tamás és egyesülete pont ennek a koncepciónak – értsd: pártok koordinált indulása úgy, hogy egy választókerületben egyvalaki indul, akit a többiek támogatnak - a támogatására jött létre, pontosabban ezért szervezte össze a pártokat. Az valahogy csak utólag jutott eszükbe, hogy "saját jogon" is akarnak embereket indítani, és most meg már szét akarják verni azt az éppen létrejött és még sok sebből vérző koordinációt, amit pedig az ellenzéki pártok szavazói szerintem többségben követeltek a saját pártjuktól is” - így Kóbor.

Az LMP-s politikus leszögezte azt is, hogy az előválasztás szerinte teljesen használhatatlan a magyar, illetve a pécsi viszonyok között, ahogy abban sem hisz, hogy a városban léteznek valódi civilek - „kőváristák a Fidesz segédcsapata, az a dolguk, hogy szavazatokat vonjanak el az ellenzéktől” - tette hozzá.

„Csodálkozom és sajnálom, hogy Mellár bedől ennek, és szétveri a pécsi ellenzéki választók egyetlen reális reményét” - így Kóbor József.

Márki-Zay Péter még bízik benne, hogy Mellár és Péterffy megtalálják a közös hangot

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármesterének Mindenki Magyarországért Mozgalmában Mellár Tamás alapító tag, nem titkolta, a pécsi parlamenti képviselőben töretlen a bizalma, de leszögezte azt is: több alkalommal beszélt Péterffy Attilával is és nagyon szimpatikus volt neki a független polgármesterjelölt. Ezért is bízik abban, hogy a helyzet még meg tud oldódni, hogy meg tudnának állapodni az ellenzéki erők Pécsett.

Márki-Zay szerint komoly hitelesítő mutatónak számít, bár az illetőnek kellemetlen, ha egy jelöltet elkezd szisztematikusan támadni a Fidesz (Péterffy Attilának ezen a téren aligha lehet oka a panaszra - a szerk.). A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a hitelesség egyik fokmérője még, ha sikerül megegyezni abban, hogy győzelem esetén a jelölt garantálja a teljesen átlátható közbeszerzéseket és a fideszes városvezetés elszámoltatását (Péterffy ebben a tárgyban éppen ma tette közzé friss vállalását).

Márki-Zay szerint most még van esély arra, hogy tényleg egy jelölt szálljon szembe a Fidesszel, de kiemelte: a kormánypártot nem szabad lebecsülni, a legkevesebb, hogy mindenhol ál-ellenzéki jelölteket, ál-civileket is indítanak majd.

Sajátos módon a hódmezővásárhelyi polgármester ma már nem zárja ki teljesen, hogy több ellenzéki jelölt is legyen az önkormányzati választáson, bár korábban Mellár Tamáshoz hasonlóan ő is az egyetlen esélyes ellenzéki jelölt mellett tette le a voksát.

Péterffy: Mellár Tamás becsapta a választóit

„Aki ma a pécsi ellenzéki pártszövetség ellen jelölteket kíván indítani az önkormányzati választáson, az a Fidesznek dolgozik, ezen nem kell mit magyarázni azt gondolom – így reagált pénteken Péterffy Attila az elmúlt napok eseményeire. A független polgármesterjelölt hozzátette: „ez egy ígéretesnek induló politikai karrier dicstelen végjátéka, Mellár Tamás becsapta a választóit, szégyellje magát, ehhez a végjátékhoz nem kívánok asszisztálni! Én a pécsiekért, a pécsi választókért dolgozom!”

Forrás: Barabás Béla