Megszólalt a Magyar Közút a szigetvári Fidesz-álmodta körforgalom kapcsán

2019. április 30. 12:18 2019. ápr. 30. 12:18

Kikérte a Magyar Közút véleményét Dr. Vass Péter, Szigetvár polgármester a szigetvári Fidesz javaslata kapcsán, miszerint nem elkerülő, hanem körforgalom csökkentené a városra zúduló forgalomterhelést. A közútkezelő válasza szerint azonban egy hangyányit bonyolultabb, mint kézen számolva megfejteni, hány nap van még a választásig.

Mint ismert, kikerült a 6-os út Szigetvárt elkerülő szakasza az országos területrendezési tervből. Forgalomterhelés pedig van, olyannyira, hogy repedeznek a házak, a problémára nemrég demonstráción hívták fel a figyelmet a helyiek.

A Fidesz szigetvári lerakata természetesen nem ért egyet az elkerülő szükségességével: a nem létező M60-as gyorsforgalmi útban látja a megoldást, meg egy körforgalomban. Utóbbi kapcsán Vass Péter kikérte a Magyar Közút véleményét, miután április 25-én a Szigetvár Jövőjéért Képviselőcsoport - amely három fideszes és egy korábban az SZEE-ben politizáló képviselő összefogása beterjesztette a közgyűlésen a Széchenyi utcai körforgalom megvalósításának lehetőségét.

A Magyar Közút válasza szerint Szigetvárnak jelenleg kettő olyan csomópontja van, ahol nagyon nagy szükség lenne körforgalomra. A Somogyapáti út és a 6-os út kereszteződésében a reggeli és a délutáni órákban rendőri irányítás nélkül szinte lehetetlen közlekedni. "Szakmai szempontból Baranya egyik legrendezetlenebb kereszteződése a 67-es út és a 6-os út találkozása. Ugyanis nem merőlegesen találkoznak az utak, és ezért közlekedésbiztonsági szempontból az egyik legrosszabb kereszteződés, feltétlen indokolt körforgalom megvalósítása.” - áll a válaszukban.

Vass azon kérdésére, miszerint szakmailag jó döntés lenne-e ha a 67-es úti körforgalmat a Széchenyi utcában a Spárhoz helyeznénk át, az alábbit válaszolták:

„A Széchenyi utcai körforgalom kialakítása esetén hozzá kellene nyúlni a Spar parkolójához (feltöltés), a sarki házakat ki kellene sajátítani és az Almás-patakon átívelő hídhoz is hozzá kellene nyúlni. Közlekedésbiztonsági szempontból jelen pillanatban ez a csomópont megfelelő, ugyanis közlekedési lámpa határozza meg a gépjárművek és a gyalogosok forgalmát. Ha mégis olyan döntés születne, hogy ide kell áthelyezni a körforgalmat, akkor a TESCO előtt is körforgalmat kell kialakítani a lámpás kereszteződés helyett."

A szigetvári polgármester szerint Szigetvárnak jelen pillanatban három dologra van szüksége közlekedésbiztonsági szempontból: az M60-as megépítésére, az elkerülő megépítésére, valamint a Széchenyi utca aszfaltjának felújítása.

Forrás: H.V.